Followers

Wednesday, December 30, 2009

Y.E.S.

YES sana YES sini..merata-rata YES..tp apa yang nak dikongsi ni bukanlah YES yang untuk membeli belah sakan.  Kalau YES tu, kena ada duit berkepuk-kepuk barulah boleh menikmati erti sebenar YES.  Tapi kalau duit tu yang ada setakat cukup-cukup sahaja YES jadi hambar.  Tak memberi sebarang makna pun.  Apatah lagi ni hujung-hujung tahun ni ramai yang mengambil kesempatan!!!Saya sendiri tak berkunjung pun ke mana-mana pusat membeli belah sempena YES walaupun dalam hati tu, teringinlah juga sebenarnya.

YES yang dimaksudkan di sini sebenarnya adalah (YEAR END SYNDROME).  Sana sini YES melanda.  Kebutlan pula tahun 2009 ni, nak sampai ke penghujung tahun, setiap Jumaat mesti ada cuti umum.  Bertambah-tambah penghidap YES ni.  Macamana nak kenal pasti andalah pembawa YES?  Antara gejala-gejala YES:

  • Kalau selalu bangun pagi, pantas sahaja melakukan segala rutin.  Kalau boleh lagi cepat lagi bagus.  Tetapi apabila menghidap YES, segalanya bergerak secara lambat di waktu pagi sehinggakan nak masuk bilik air pun rasa macam bercinta

  • Masuk pejabat sahaja muka mesti mencuka.  Tengok kiri kanan depan belakang semua orang menghilangkan diri.  Ada yang bersambung-sambung cutinya.  Diri sendiri cuti dah habis tengah-tengah tahun, kenalah jadi budak baik duduk di pejabat
  •  
  • Angkat telefon di pejabat pun malas, kalau boleh rasanya tak nak dengar langsung telefon berbunyi 

  • Setiap kerja yang datang mesti tengok deadline.  Agak kalau lama lagi, semua tolak tepi.  Lagi bagus kalau deadline tahun depan baru ada semangat sikit nak kerja nanti.
  • Bila kita nak cari seseorang, sentiasalah tak ada.  Hari ni A tak ada, esok B tak ada, lusa C tak ada 

  • Sana sini asyiklah berborak destinasi percutian.  Nak pergi sanalah, nak singgah sinilah.  Cerita gosip hangat diberhentikan buat sementara.
  •  
  • Kejap-kejap buka internet, tengok tempat mana yang menarik sambil berkira-kira hal belanjawan serta kesempatan masa.
  •  
  • Baby sitter semua tutup pintu.  Lebih kurang seminggu jugalah ibu bapa mengagau nak mencari tempat nak menumpangkan anak-anak.
  •  
  • Apa yang diberitahu asyiklah lupa, tapi cuba cakap nak pergi ke sesuatu tempat, terus sahaja melekat dalam kepala
  •  
  • Suami isteri atau pun pasangan kekasih asyiklah bergaduh.  Rupanya tak bawa pergi berjalan-jalan.  Ini kes pasangan tak faham isyarat yang diberi
  •  
  • Dengar sahaja orang pergi bercuti, hati tu sakitlah amat sangat.  Padahal orang tu setakat pergi bercuti ke Zoo Negara sahaja.
  •  
  • Gambar percutian melambak-lambak di muat naik di dalam FB, Myspace, Blog serta yang seangkatan darinya.
  •  
  • Kepala asyik ingat CUTI..CUTI...CUTI...biarpun tak ada ke mana-mana, dapat cuti duduk rumah pun jadilah.  Janji kena cuti
  •  
  • Duduk depan TV, tangan tak lepas dari remote control.  Kejap tukar channel lain, kejap lagi tukar lain pula.  Lepas tu mengeluh bosan dan terbayang seronoknya duduk tepi pantai
  •  
  • Bengkel kereta mesti penuh dengan kereta yang nak kena servis.  Yelah, nak jalan jauh kenalah pastikan keadaan kereta supaya tak susah di tengah perjalanan
  •  
  • Asal nak masuk hujung minggu sahaja, jalan raya mesti sesak.  Orang berebut-rebut nak keluar bercutikan
  •  
  • Rating orang melawat blog jatuh sikit dari segi peratusan.  Yelah, ada yang pergi bercuti tak bawak laptop bagai 

  • Tuan punya blog mesti lambat kemas kini blog masing-masing.  Sibuk bercutilah katakan
  •  
  • Berat badan terus menerus bertambah kerana selera makan memuncak atas alasan tekanan kerana tidak dapat berjalan..SEPERTI SAYA!!!!

Kalau anda semua berada di dalam satu kategori di atas, anda juga dilanda YES.  Tanpa rasa malu, saya mengakui saya memang berada di dalam YES.  Segala apa yang nak dilaksanakan semuanya malas.  Sampai nak makan pun rasa malas.  Dahsyat betul penangan YES ni pada saya.

Kepada kawan-kawan yang di landa YES, redhakan sahaja sebab tak lama dah pun lagi nak berada di tahun 2009.  Dalam tempoh 48 jam dari sekarang bersiap sedialah kita menyambut kelahiran 2010 dengan penuh kegembiraan serta bersemangat baru dan moga gejala YES ini akan memberi kepuasan kepada diri masing-masing dalam melengkapkan perjalanan 2009.

Selamat ber "YES" semua!!!

Monday, December 28, 2009

Sana..Sini...Situ...Melaka -Bhgn 5-

Sementara ada masa ni, baik rasanya melunaskan hutang untuk menyambung kembali siri Melaka.  Dah masuk bahagian 5, bagi sesiapa nak tahu yang lepas rajin-rajin godek senarai entri.  Tapi hari ni nak buat recap sikit rasanya 4 bahagian yang lepas.  Sekurang-kurangnya bagi sesiapa yang baru menjengah bolehlah mendapat panduan terpimpin.

Bahagian 1 - Tujuan utama menyinggah ke Melaka
Bahagian 2 - Episod makan-makan yang menyelerakan
Bahagian 3 - Menara Taming Sari
Bahagian 4 - Pengalaman Duck Tours

Pecahan cerita bagai nak rak tapi sebenarnya segala apa yang dilalui tu dalam tempoh satu hari je.  Dasyatnya saya ni kalau nak bercerita.  Panjang meleret macam mak nenek gayanya.  Apa lagi, kita terus ke sambungan episodlah sekarang ni.

Lepas sahaja turun dari menaiki Duck Tours, tiba-tiba sahaja Abang beritahu nak bermalam di Melaka.  Alamak!!!!Mana boleh!!!Saya mana ada persediaan untuk bermalam, lagipun keesokkannya hari Ahad tu saya ada kelas.  Tapi bila dengar Abang cakap macam tu, tak naklah tunjuk rasa tak setuju sebab yakin dia pun main cakap je.  Lagipun E-jump satu keluarga pun mesti tak buat persediaan untuk bermalam.  Ayu Bam Bam dah tanya-tanya "Biar betul??"

Keyakinan saya dimatikan bila E-jump sekeluarga kata diaorang memang ada bawa baju tambahan sekiranya tiba-tiba tak jadi balik KL.  Apa lagi, terkejut beruklah saya dengan Ayu Bam Bam.  Rupa-rupanya diaorang ni memang dah ada ad-hoc planning.  Nak dijadikan cerita, dalam setengah jam selepas Abang kata nak bermalam di Melaka, rakan sekelas hantar sms mengatakan kelas esok batal.  Pensyarah masuk hospital.  Eh, kebetulan pula ye..  Setelah semua yang ada memujuk saya untuk bermalam di Melaka, saya pun bersetuju.  Antara alasan yang diaorang gunakan bila diaorang kata banyak lagi tempat yang belum dijelajah.  Kiranya macam tak puaslah.  Lagipun keadaan hujan membantutkan pergerakkan kami di sana.

Bincang punya bincang, akhirnya saya pun bersetuju tapi kena keluar duit lebih sikitlah.  Sebab saya dengan Ayu Bam Bam langsung tak ada persediaan.  Terpaksalah kitaorang membuat aktiviti membeli secara mengejut.  Susah jadi perempuan ni, banyak perkara nak kena ada walaupun nak tidur untuk satu malam.  Kalau lelaki tu lainlah.  Ikut mana yang ada sajakan.  Bila kata tak jadi balik KL, apa lagi makin panjanglah langkah masing-masing.  Nak ke sana sinilah jawabnya.  Kiranya habis jugalah kitaorang tawaf satu Bandar Hilir tu dengan berjalan kaki.  Boleh pula bila setuju nak bermalam je, terus hujan pun berhenti.  Peluang yang ada tu, kitaorang gunakan sebaik mungkin.  Kiranya pergerakan tu dah tak terkejar-kejar sebab tahu nak buat apa kelam kabut.

Untuk memudahkan cerita, apa kata korang semua layan gambar yang kitaorang ambil ni.


Ambil peluang menaiki beca.  Disebabkan kitaorang ni badan semuanya comel, terpakslah menyewa 3 buah beca.  E-jump sekeluarga sebuah beca, saya dan Ayu Bam Bam sebuah beca dan Abang jadi lone ranger dengan sebuah lagi beca.  Tapi sayang, gambar-gambar menaiki beca tak sempat nak ambil.

Penemuan bukti sejarah baru di Melaka.  Tengah diaorang sibuk-sibuk gali lubang nak pacak tiang, sekali terjumpa kawasan ni, terus dibatalkan perancangan pembangunan di kawasan ni.


Kincir Air yang dibina di Sungai Melaka



Muka Menyut-Menyut yang kepenatan walaupun bersilih ganti orang yang mendukungnya


Gambar ini ditangkap pada waktu senja, kitaorang dalam perjalanan nak menghala ke tempat letak keretaAntara tarikan terbaru di Melaka terutamanya kanak-kanak



Mengabadikan gambar kami berlima, minta tolong orang yang lalu lalang di kawan tersebut.  Terima kasih pada yang sudi membantu kami...



Berlatar belakangkan replika kapal dagang yang terkenal di Melaka.  Saya mempunyai info pengetahan mengenai kapal tersebut, tapi nanti kalau kongsi di sini tak ada siapa lagi nak pergi singgah di kapal tersebut.  Oleh itu korang kena pergi sendiri ke kapal tersebut bila sampai di Melaka dan dapatkan pengetahunan mengenai kapal tersebut.  Tak salah menambah ilmu di dada


 

Tiga gambar di atas tiada motif, cuma Abang kata tak payah pun pakai kamera bermuncung panjang kerana hasil dari kamera kitaorang pun dah cukup cantik.  Tapi saya tidak pernah pun terniat untuk memiliki kamera DSLR yang menjadi kegilaan masa kini.  

Lepas dah puas berjalan, kami terus pergi mencari hotel.  Terlupa pula yang waktu tu musim cuti sekolah.  Susah jugalah mencari hotel.  Sekiranya tak mendapat bilik malam tu, memang kitaorang akan balik KL jugalah.  Cari punya cari, akhirnya saya mencadangkan pergi menjengah HOTEL PURI.  Hotel ini berada di kawasan deretan kedai kaum Baba Nyonya.  Saya memang suka ke hotel ni kerana keunikan yang ada pada Hotel Puri.  Hotel Puri juga mempunyai muzium mini berkenaan masyarakat Baba Nyonya.  Walaupun bertaraf 3 bintang tetapi, kepuasan yang saya dapat melalui hotel ini selalunya mesti 5 bintang.  Memang rezeki kitaorang pun, kebetulan sebuah family room yang baru dibatalkan tempahannya.  Kitaorang pun ok sahajalah, maka beramai-ramailah kitaorang di dalam satu bilik yang memang besar.  Maaf tak sempat nak ambil sebarang gambar sewaktu tiba di Hotel Puri kerana masing-masing dah penat dan dalam tempoh satu jam, kami mempunyai agenda yang lain pula...BERJALAN-JALAN LAGI!!!!

Kita sambung bahagian yang lain pula ok!!!
 

Belum Selesai...

Peperiksaan akhir semester telah diduduki dan berbaki 1 kertas lagi iaitu pada 8hb Januari.  Terasa ringanlah juga beban yang ditanggung tetapi masih belum selesai lagi.  Belum boleh berada di dalam kedudukan yang selesa.  Tapi, bolehlah kalau nak curi-curi sikit masa tu untuk menjengah ke muka surat sini.  Memanglah kalau boleh niat dihati nak sangatlah buat entri banyak-banyak dalam satu hari.  Tapi tak boleh terburu-buru, nanti perkara yang harus penuh perhatian akan terabai kelak.

Dalam curi-curi masa, rasanya sepanjang minggu lepas adalah juga 2-3 entri yang berjaya di muat turun di sini.  Budaya blog dah semakin menular.  Sana sini pengikut blog cuba memberi komitment yang tinggi.  Sebaik mungkin nak mempersembahkan sesuatu yang bermutu mengikut piawaian sendiri.  Terus terang saya katakan, setakat hari ini saya masih belum lagi mempelawa sesiapa pun untuk mengikuti nukilan siber ini.  Hanya setakat ahli keluarga dan kawan-kawan yang betul rapat.  Antara sebab saya belum menghulurkan jemputan kerana saya tahu, masa saya untuk terus membawa cerita-cerita adalah sangat terhad.  InsyaAllah selepas selesai semuanya, saya akan menghulurkan jemputan salam rasmi untuk sesiapa yang berminat mengikuti jejak bingkisan ini.

Kepada sesiapa yang tidak sengaja telah menjengah laman ini dan mengikut secara senyap, terima kasih diucapkan.  Mungkin satu masa, ada rezeki kita berkenalan dengan lebih rapat dan mencapai antara objektif laman sesawang ini iaitu, menambahkan kenalan siber samping berkongsi suka duka.  Pujian dan kritikan saya terima seadanya kerana bersifat optimis adalah tunjang kehidupan saya.  Pujian diterima dengan hati yang terbuka dan sentiasa berdoa supaya saya tidak akan terus lalai dengan kata-kata manakala kritikan di terima dengan senyuman ikhlas kerana kita adalah manusia biasa yang tidak sempurna di sisi Allah.

Teruskan menjejaki langkah bagi yang sudi kerana buat masa ini saya belum lagi selesai menyempurnakan tanggungjawab saya sebagai seorang yang bergelar PELAJAR...

Help Me...

Asking for a favour or who ever can help me..Please let me noe if anybody can do recovery data from "kaput" external hard disc.

Last 3 month accidently my external hard disc fell down and as we noe, external hard disc weeknessess...dont ever falls it.  Once I saw it on the floor I noe already I will loose it 4eva.  The only thing that I wanna do is to get back all the data has been saved in it.  Basically, nothing important inside the external hard disc but I did saved all my pictures inside of it.  I love all my pictures.  Since ever digital camera become a trend, all my picture was saved.  Please!!!Please!!!Please!!!!Who ever can help me please let me noe...I'm begging...

I did asked a few places but cost 2 recovery the data killing my neck.  There is one place would like to charge me RM1200.  When I asked the guy opinion, he said that is market price.  2nd person that I asked, he said almost RM700.  So expansive ma!!!!I dont mind if the charges around RM200++.  I dun have any contact person in this line thats why I seek for some one 2 help me.  The data that I need 4 recovery only 2 gb.  I dont bother if the hard disc cannot repair but I need the data!!!!

HELP ME IF ANY!!!!Or I'm gonna lost all my precious memorable moment...hwa..!!!!!

Friday, December 25, 2009

Within the cycles...

What are topic says about??No idea why those sentences could be appeared or maybe I have jumbled up my phrasing since due to technical problem. Hmm...I think so, because I just complete done my revision on business cycles so it couldnt erase from my mind..he..he..he...

Its actually about holidays.  Thats why I come out with cycles words since my post will be in the same topic as before, "Holiday"...Dont worry readers, no complaining at all from this post.  Just blaming myself to make such a fool decisions and what I earned worth it..huh..huh..huh...Today I am staying alone at home.  Everybody was dissapear, just like Home Alone Movie...he..he..he..Why am I staying alone?? because tomorrow is my exam day and the exam its early in the morning.  Is that a strong reason that can I give?? again the answer is no.  I am left alone because I have not done any revision at all.  If I did it earlier than I will not left alone.

Moreover, I have assingment to be submitted tomorrow and guess what?? I havent finish yet compile my assignment and this is the main reason.  Allah give us enough time actually to do all things but I keep on delay and I now facing the effects.  My family was enjoying the day and my comment is "No Comment".  Its all my fault rite.  If everything done earlier I should have not to worry to leave my notes behind any enjoy with them...hwa...hwa..hwa...Hope to learn from my mistake in future. 

They are going to PD and its actually not a proper plan.  Pn Ninie just popped out some plans and it turns to be reality.  Ayu Bam Bam was away to Singapore with my best friend Fieza.  She also must be enjoying her trip since I am not around.  She feels free and nobody could mumbling near her ears...ha..ha..ha..Am I a grumble???

Luckily Abang is with me.  He did cancelled his fishing plan with friends just to accompany me.  Although he did not seat next to me and just stay his home but that really encourage my day.  I am not carried away with my staying alone emotion.  I cheer up my day with a pile of notes  and a stack of references infront of me together my lovely pinky lappy.  I meditate myself by clicking my mouse here and there and continue  my studies.  But far away deep inside my heart, I still need a break.  I need at least a day holiday.  Was envy when everybody goes here and there. 

Fortunately, my friend did plan something for Sunday.  We are going to have barbeque at waterfall.  For a picnic, waterfall havent be in my list due to certain reason.  I dont like to climb up hills to get to the waterfall but its ok.  At least something for us rite.  This is the time  where we are going to tighten the bonding with each others.  We are going to laugh and laugh, eat and eat, happily enjoy the moment continously.  Hope this plan will turn  into reality at 1st place and turn happily moment for everybody.  Will pray for it.


Selamat Bercuti Semua!!!

Malam ni rasa macam banyak je nak tulis dalam blog ni.  Tapi tak tahu nak tulis berkaitan apa.  Dalam kepala macam-macam isu rasa nak dikongsikan, tapi bila dikumpulkan apa yang nak dikongsi rasa macam tak berapa seronoklah pula.  Idea tak berapa nak ada bila nak kupas topik-topik yang dipilih.  Mungkin kerana nak exam.  Tu yang tak tentu hala je kepala ni.  Sekejap ingat nak buat tu, sekejap nak buat yang ini.  Tak ada panduan arah yang tepat.  Bila pegang je buku rasa malas nak tengok pun ada. 

Yang sebenarnya mood bercuti tu dah terlalu menguasai dalam diri.  Macam cemburulah pula bila tengok orang sana berjalan, orang sini ber'holiday', orang sinun ambil cuti panjang.  Rasa macam tak lengkaplah pula bila diri sendiri tak dapat menikmati cuti hujung tahun yang panjang.  Nak buat macamana, masih ada tanggungjawab yang perlu dilunaskan.  Kenalah kuat semangat, kan ini semua cabaran namanya.  Lagipun setakat tak dapat pergi bercuti je, bukannya apa pun.  Insyaallah kalau tak dapat kali ni, lain kali Allah tunaikan dengan cara yang lain pula.  Dah memang tertuliskan setiap orang akan dapat bahagian mereka masing-masing dalam pelbagai bentuk.  Yang penting bersabar itu perlu.

Bila sebut pasal bercuti je sebenarnya banyak yang kena put into consideration, rite?  Nak pergi bercuti bukannya senang.  Terutama dari segi faktor kewangan.  Sememangnya orang sekarang ni boleh dikatakan beruntung.  Setakat nak berjalan dalam Malaysia kira mampulah.  Bukan macam orang dulu-dulu.  Mana taknya, kalau dulu nak pergi bercuti nak fikir hal duit tu satu hal tapi mengenangkan kenderaan pun satu masalah juga.  Back in past 20 years, not everybody able to have their own transport.  Who ever owns car means they are rich enough compared to other families.  Nowdays, everybody manage to get at least one car for their family so to go for a holiday should not have such a big problem.

Alamak, dah bercampur aduk pula tiba-tiba!!!Kita tukar balik ke siaran Bahasa Melayu ok.  Kiranya kalau tak ada rezeki nak pergi berjalan jauh-jauh dapat pergi dekat-dekat pun jadilah.  Siapalah yang tak suka sebenarnya nak keluar bercutikan.  Kalau tak suka tu mesti ada perkara yang tidak dapat dielakkan.  Pilihan bercuti sekarang pun dah bermacam-macam.  Baik di dalam negara ataupun ke luar negara.  Pelbagai pakej menarik ditawarkan.  Siapa sangka kos nak pergi ke Indonesia contohnya boleh dapat sebegitu murah.  Harga yang tak pernah difikirkan pun, apa yang penting janji duitnya ada.  

Tapi, ada rasa macam tak puas hatilah pula bila mengenangkan perihal duit ni.  Entah kenapa sekarang rasanya bercuti dalam negara sendiri lebih mahal dari pergi melancong ke negara luar.  Tak payah nak buat perbezaan tentang perkara-perkara lainlah, kita tengok harga-harga hotel pun cukuplah.  Bila tengok rasa nak juling mata pun ada.  Baik dari hotel yang tak ada bintang sampailah ke hotel yang bintang-bintang bergemerlapan.  Faham, waktu-waktu macam nilah mereka nak buat untung sikit tapi perlukah keuntungan yang berlipat kali ganda?

Saya meluahkan rasa bukan hanya main tembak buta sahaja, tapi inilah kenyataan.  Saya betul-betul tak faham sampai sekarang kenapa pihak hotel mengenakan harga penginapan sampai tiga kategori:  Normal Days, Peak Season, Super Peak Season.  Kalau betul pun untuk mengenakan sedikit harga yang lebih tinggi tak perlulah sampai nak kena ada kategori sampai super peakSuper Peak Season ni kiranya untuk waktu-waktu macam nilah bila musim cuti sekolah sekali dengan cuti umum.  Kebiasaannya harga untuk super peak ni dekat 50% naik dari harga biasa.  Kan tinggi sangat harga yang dikenakan tu?  Sudahlah kita kena bersaing dengan orang lain bila nak buat tempahan di mana siapa yang bayar dulu kira dapatlah buat tempahan.  Contohnya, harga bilik kategori Famili Room untuk hotel tiga bintang di Melaka kalau harga biasa RM180, tapi kerana kategori Super Peak Season harga bilik yang sama menjadi RM265 satu malam.  Kenaikkan harga sebanyak RM85.  Hampir 50% kan....

Bila memikirkan perkara-perkara macam nilah menyebabkan ada sesetengah orang terpaksa membatalkan percutian mereka.  Bukanlah nak berkira sangat untuk keluarga tapi sayang juga nak keluarkan duit sebegitu mahal hanya untuk penginapan yang kita akan nikmati satu malam sahaja.  Nak kata dapat layanan kelas pertama pun bukannya dapat apatah lagi musim-musim cuti, orang pula ramai.  Siapa yang menginap di bilik-bilik mewah dapatlah layanan bertaraf lima bintang, kita yang duduk setakat bilik-bilik standard ni tak perlulah meletak harapan tinggi.  Ada pakej menarik dari agensi pelancongan nak kena bayar awal-awal pula.  Bukan tak boleh nak bayar awal tapi takut minit-minit terakhir tak dapat nak beri komitmen pula.  Tak pasal-pasal duit tempahan lebur.

Rasanya kerajaan Malaysia kena kaji semula agaknya perletakan harga hotel di Malaysia.  Kata nak galakkan rakyat sendiri bercuti dalam negara, tapi kalau dah mahal-mahal sangat nanti rakyat fikir baiklah diaorang pergi  luar negara sahaja.  Dah tentu mahal tu satu hal.  Dalam masa yang sama dapat tengok negara orang  dah beri satu kelebihan.  Sebab tulah agaknya ramai rakyat kita lebih suka pergi melancong ke negara luar berbanding negara sendiri.  Padahal kita memang dah tahu negara kita banyak tempat-tempat menarik untuk dikunjungi. 

Tu baru masuk bab penginapan, belum lagi masuk bab makanan.  Peniaga-peniaga di kawasan pelancongan pun pandai.  Bila masuk je musim-musim yang boleh menguntungkan, mereka pun ambil kesempatan yang melampau.  Habis semua pakat naik harga.  Kesian pada yang berkeluarga besar.  Kalau setakat bawa duit cukup-cukup makan memang tercekiklah jawabnya.

Sudahlah kita ni boleh dikatakan terbeban dengan kos kehidupan yang semakin hari semakin meningkat.  Segalanya memerlukan dan melibatkan faktor kewangan, jadi bila sebut nak bercuti je dalam negara sendiri pun tak mampu macamana??  Rasa macam melukut di tepi gantang pun ada kita ni.  Telan jelah air liur tengok iklan-iklan menarik yang menawarkan percutian.  Bukannya apa, saya yakin setiap orang berkeluarga mesti teringin nak bawa keluarga dia pergi jauh sikit dari hiruk pikuk bandar ni.  Selain ahli keluarga bergembira, diri sendiri pun boleh juga dapat melepaskan tekanan bebanan kerja. 

Saya meluah rasa tidak menyebelahi atau menyalahi sesiapa.  Meluahkan segala apa yang dirasa.  Apa pun segalanya terpulang kepada diri sendiri.  Tepuk dada tanya selera.  Macam saya sendiri walaupun harga mahal dikenakan tetapi tetap juga pergi bercuti walaupun agak terasalah juga bila kena keluar duit agak banyak.  Sebab bagi saya bercuti adalah salah satu cara untuk memeditasi diri.  Kita tinggalkan seketika bebanan kerja dan manfaatkan percutian supaya pulang dengan kualiti kerja yang mantap.

Saya akhiri bebelan tengah malam ini dengan ucapan Selamat Bercuti kepada semua dan moga selamat kembali ke rumah masing-masing dengan selamat.. 





Thursday, December 24, 2009

Entri Buat Semua

Adakah manusia di dalam dunia ini tidak pernah berada di persimpangan delima?  Mustahil rasanyakan.  Hanya orang yang terpilih serta kata hatinya yang sentiasa benar sahaja pasti tidak akan berhadapan dengan masalah-masalah begini.  Sebagai manusia biasa kita tidak akan terlepas dari di duga dan diuji.  Kita lain pelbagai rupa, pelbagai warna serta jisim begitu juga dugaan-dugaan yang mendatang.  Ianya tetap lain dari setiap orang.


Paling susah dalam hidup ini bila hendak mengambil keputusan untuk memilih antara salah satu pilihan yang ada.  Perkara-perkara subjektif sering memeningkan kepala kita, walaupun kita sering berdoa semoga janganlah kita terikat di antara dua persimpangan.  Kepayahan berkali ganda pemberatannya apabila perlu melibatkan hati dan juga perasaan orang lain.  Tapi inilah dunia, segalanya berlaku penuh bersebab dan alasan.  Hanya yang bertuah dapat mengetahui mengapa dan kenapa perkara begini terjadi pada diri sendiri.  


Kepada sesiapa yang sedang berdepan dengan masalah-masalah begini, percayalah pada diri sendiri.  Hanya kita dan diri kita sahaja yang tahu baik buruk dalam membuat pertimbangan.  Kelak diri kita sendiri juga yang menikmati hasil dari keputusan yang diambil.  Andai pilihan yang dibuat kelak mengecewakan janganlah sesekali kita kecewa dengan diri sendiri.  Terus bangun dan bukalah langkah ke hadapan kerana hari ini kita di beri pilihan yang ini, kemudian hari kita tetap kembali bertemu dengan persimpangan jalan yang akan membuntukan.  Tabahkan hati kerana masih jauh lagi kehidupan yang bakal kita tempuh.  Selagi masih  menghirup udara di bumi Allah ini, selagi itulah kita bakal berada di persimpangan delima.


Kata-kata di atas ditujukan kepada yang gagal dalam mendapat kata putus dalam segala hal..Semoga kita sama-sama berjaya mengharungi kehidupan kita di dunia yang fana ini. 

Wednesday, December 23, 2009

Simply Write about it....

2010 just around the corner.  "Bye bye 2009"!!!  We gonna say it in less than two weeks.  What have we done?? Any resolution has not accomplish??  I flip through my photo album in Facebook.  Just cant believed that 2009 will come to the end.  No turning point rite but we still have a chance for changes indeed.  Those days, entering new year was a moment when we draw our new resolutions but I have stopped to do so for the last few years.  The only thing that I always do is pray and put a hope everything goes well through out the year.


Should I recap 2009 journey?? Will think about it but not today coz it will take me more than an hours if I do so.  I don't intend to make my readers vomit while reading my entries.  Enough on Malacca series which I have no idea when will come to the end.  If I let myself to share in her, might as well compile it in novels series..ha..ha..ha..Is it possible for me to be an author??  The answer is NO!!!! I am not talented on it...hmm..maybe I note down in point form go accordingly from month to month.  Think about it later......




This year no year end holiday for me since I am busy with my Uni tasks.  Heay, its my final year also!!!hmmm...think of to pursue my Master after this but still too early to make a decision.  Maybe I can put it as one of my resolution.  Stop thinking of 2010 la dear!!! Yea, I shouldn't excited on 2010 since there's few days balance in 2009 and  I can make use of it.  Will try to capture memorable moment as closing part but wait!!!!In a month my value will be 30k....aiyakkkk!!!!!Am I old enough???So from now until 31st December 2009 I will not think bout new year (can I??? since my friend call me a critical thinkers, don't think so..) 


Who ever that going for a long break, holidays, family gathering and what so ever I wish all of you all the best.  Enjoy your day and coming back with a refreshing mind!!!! and for myself, happy studying for my final which balance another 2 more papers..

Sana..Sini..Situ...-Melaka Bahagian 4-



Sementara ada masa terluang ni, rasanya nak sambung balik la episod menziarah bumi bersejarah, "Melaka".  Lama gilakan nak tunggu sambungan bahagian satu per satu.kan  Nak buat macamana, keadaan semasa tidak begitu mengizinkan.  Lagi satu macam biasalah penyakit tak pandai nak buat ringkasan, maka jadilah berepisod-episod.  Ini pun tak pasti lagi sampai berapa episod.  Sesiapa yang bosan membaca minta maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki.  Tapi saya kena buat juga, kerana saya rasa coretan-coretan ini akan menjadi tanda kenang-kenangan dalam hidup saya kelak.  Pada sesiapa yang baru menjengah blog serba kekurangan ini, kenalah gali-gali balik dalam entri saya yang lepas untuk kesinambungan keseluruhan bahagian Melaka ini.


Pada bahagian 3 yang lepas, saya cerita setakat pengalaman kitaorang semua menaiki Menara Taming Sari.  Sebenarnya sebelum kami semua menaiki Menara Taming Sari, sesuatu benda telah menarik perhatian saya.  Kalau pergi berjalan-jalan lepas tu nampak sesuatu yang pelik dan tidak mencuba rasa rugilah pula.  Nak tau apakah bendanya....inilah bendanya...

Yang kat belakang saya berwarna kuning.  Itulah bendanya.  Di beri nama "DUCK TOURS" Nak panggil bas boleh, nak panggil bot pun boleh..Tapi saya panggil ia Kenderaan Ajaib.  Kenapa?? Teruskan pembacaan ye..


Mula-mula kitaorang ingatkan macam kaunter pertanyaan khusus untuk pelancong.  Sekali tu ternampak pula kaunter untuk menaiki kenderaan ni.  Saya pun apa lagi, mesti tak nak lepaskan peluang merasai pengalaman pertama.  Harga tiket agak mahal jugalah.  RM38 bagi warganegara Malaysia.  Oleh kerana ini pengalaman pertama, saya tak kisah sangatlah untuk mengeluarkan duit.  Tapi awas, kalau hujan lebat, kenderaan ini tak jalan.  Bila beli tiket tu tengok-tengoklah juga cuaca ye.


Duck Tours ni akan membawa penumpang mengelilingi sebahagian Bandar Melaka.  Tapi yang uniknya, separuh perjalanan mengelilingi Bandar Melaka itu akan dilakukan di dalam air.  Wah!!!Betul-betul macam itikkan.  Sebab itulah kenderaan ni dipanggil Duck Tours. Boleh hidup di darat dan di air dan mungkin kerana itulah juga tiketnya agak mahal, harga yang dikenakan perlu meliputi harga kos selenggaraan.  Bukan senang nak menjaga kenderaan dua alam.  Kenderaan Duck Tours ni merupakan yang pertama di Malaysia.  Kalau di luar negara tu adalah juga.  Tetapi yang membezakan kenderaan ini di Malaysia dari negara-negara luar, mereka hanya menggunakannya setakat dalam tasik.  Kita di sini masuk Laut Selat Melaka.


Memang seronok merasai sesuatu yang barukan.  Perasaan teruja menyelubungi perasaan kitaorang berlima walaupun hujan yang agak lebat sedikit mencacatkan pengalaman kami sepanjang perjalanan.  Kepada sesiapa yang akan pergi ke Melaka, cubalah menaiki kenderaan istimewa ini.  Rasai sendiri keseronokkan.  Perjalanan lebih kurang 45 minit dan kami di bawa mengelilingi kawasan-kawasan yang berhampiran dengan Laut Selat Melaka.  Keadaan jalan raya yang sesak telah memperlahankan perjalanan kami.  Melalui penerangan yang di beri oleh tour guide, kawasan yang kami lalui ini semua dalam proses pembangunan.  Macam-macam bakal wujud di Bandaraya Melaka ini.


Entahlah, bila sebut pasal pembangunan, saya tiba-tiba hilang rasa keterujaan. terhadap bumi Melaka ni   Sambil menikmati perjalanan, mata tidak lepas dari memerhatikan pelan pembangunan merata rata.  Persoalan yang timbul, perlukah Melaka melalui era pembangunan yang sebegitu pesat??  Maaf, saya bukannya seorang yang anti pembangunan, cuma apa yang saya rasa Melaka haruslah kekal sebagai Bandaraya Bersejarah.  Rancangan pembangunan yang melampau bakal menenggelamkan nilai estetika negeri Melaka.  Kerajaan Melaka mensasarkan 2010 bagi Melaka menjadi antara negeri yang membangun di Malaysia.  Cuba bayangkan dalalm 20 tahun akan datang, bagaimanalah agaknya wajah negeri Melaka? Sedangkan sekarang ni pun bangunan-bangunan tinggi di naikkan di segenap ruang yang ada.  Menjelajah Melaka kini tidak ubah seperti berjalan-jalan di kota raya Kuala Lumpur.  Bangunan kiri kanan yang didirikan menyempitkan laluan jalan raya.  Kalau dulu, dari jalan raya di Bandar Hilir, kita boleh melihat kubu A Famosa tersergam indah.   Bukit St Paul berdiri megah, tapi kini tidak lagi kerana telah ditutupi oleh bangunan pusat membeli belah.


Masih adakah lagi kelak tinggalan sejarah untuk anak cucu cicit kita?  Memanglah kerajaan negeri tidak menyentuh langsung apa sahaja artifak dan bahan bukti sejarah tetapi nilainya seolah tidak berharga.  Apalah ertinya berada di belakang bangunan-bangunan yang agam sedangkan kisah yang terpahat di dalam sejarah dunia sudah cukup kuat dan utuh jika hendak dibandingkan dengan bangunan-bangunan sedia ada.   Sempat jugalah snap gambar-gambar pembangunan yang dijalankan di Melaka.  


Kawasan ini akan dibangunkan dan bakal dijadikan "Arabian Town" (kalau tak silap gelaran nama yang bakal diberi).  Pelikkan, kenapa Melaka perlu ada pekan untuk peniaga-peniaga dari Arab.   Tidak cukup agaknya barangan Malaysia yang boleh kita ketengahkan di mata pelancong-pelancong luar.  Kelak Melaka akan dibanjiri warga-warga Asia Barat.  Pelancong yang datang ke Melaka bukan lagi untuk  menghirup udara segar tinggalan sejarah tetapi untuk berlibur di bandar buatan yang pasti akan "HAPPENING"



Kawasan ini pula bakal dijadikan kawasan untuk para pelayar melabuhkan kapal-kapal mewah mereka.   Sekali lagi persoalan timbul tidak cukup agaknya dengan pelabuhan-pelabuhan yang telah dibina di Malaysia ini sehingga terpaksa menjadikan Melaka sebagai satu lagi destinasi pelabuhan.  Apa agaknya yang rakyat bakal dapat hasil dari pembinaan pelabuhan ini?  Semakin gusar bila memikirkan hari kemudian..


Ini antara kapal yang telah pun melabuhkan sauhnya di Selat Melaka.  Bila telah siap sempurna kawasan ini, saya pasti kita tidak akan dapat lagi melalui kawasan ini kerana ianya hanya akan dikhususkan untuk ahli sahaja.


Ini pula masjid terapung yang telah siap di bina.  Bukan tidak suka masjid di bina tetapi terfikir samada masjid ini bakal menerima nasib yang sama seperti masjid-masjid lain yang terlalu gah di bina tetapi tidak mempunyai jemaah yang ramai.  Wallahuallam!!!  Apa pun masjid ini memang cantik binaannya. 


Walaupun agak kecewa melihat pembangunan yang melampau, tetapi perasaan seronok menaiki kenderan ajaib tetap ada.  Apalah gunanya saya bersedih gundah gulana mengenangkan nasib bumi Melaka sedangkan suara saya ini mungkin 0.01% dari ribuan manusia yang sukakan pembangunan di sana.  Cuma saya berharap keunikan negeri Melaka akan sentiasa terpelihara.  Perasaan terkilan tetap wujud.  Setelah tamat agenda mengelilingi kawasan lawatan, kami bergerak ke destinasi seterusnya.  Rasanya kena sambung  Bahagian 5. sebab masih banyak lagi cerita-cerita menarik yang ingin dikongsi bersama.  Sambil-sambil tu, saya pertontonkan gambar-gambar lain sepanjang mengutip pengalaman bersama Duck Tours ini.




Inilah tourist guide kami.  Tapi lupa pula nak beramah mesra.  Selain penerangan yang lengkap, kuiz untuk menambahkan pengetahuan pun turut diberi.  Pemenangnya dah tentulah kitaorang yang bijak-bijak ni. 


Kitaorang la yang palig riuh rendah waktu dalam kenderaan ajaib ni.  Tapikan kalaulah ada kawan-kawan  yang lain tu mesti bertambah bergegar suasana.  Wish they could join...


Saya bersama Ayu Bam Bam yang bertugas sebagai jurugambar..ha..ha..ha..Tak sia-sia menjadi pelajar Komunikasi Massa yang tegar.


Menikmati pemandangan sewaktu kenderaan ajaib bergerak memasuki perairan.  Miera Menyut Menyut agak takut bila Duck Tours ni masuk dalam air.


Laut lepas di belakang Ayu Bam Bam




Bergambar bersama-sama krew Duck Tours yang sangat sporting.  Kitaorang dapat layanan lima bintang tau.  Terutamanya Miera Menyut Menyut yang mencuri perhatian


Mengambil gambar dengan tidak bersedia.  Gelihatikan tengok gambar-gambar kandid.


Sekali lagi gambar kami tidak berjaya ditangkap dengan sempurna


Bolehlah daripada tak adakan...

Kenapa perlu ada Bahagian 5, kerana sesuatu telah berlaku dan perjalanan kami ke Melaka menjadi panjang.  Sabar menanti ye.

Monday, December 14, 2009

Kenapa tak update ye?? Terlalu banyak isu yang menganggu terutama berkaitan kerja-kerja kolej.  Adalah tidak adil sekiranya saya tetap update tetapi kerja yang sepatutnya siap saya tak dilaksanakan.  Resmi pelajarkan suka menangguh kerja dan saya juga sebahagian daripadanya.. :)


Bila agaknya boleh update??  Bila segala kerja berkaitan sempurna terlaksana saya akan memberikan sepenuh masa kepada laman maya ini.  Pasti tidak akan terabai lagi..Saya bukan berjanji tapi pasti...he..he..he..Eh, tak boleh la!!! Saya kena tunggu sehingga peperiksaan akhir Uni selesai.  Baru tenang jiwa untuk berkarya...konon!!!! 


Nak update apa???Fuyoo....terlalu banyak sebenarnya nak dikongsikan bersama.  Gambar-gambar di dalam kamera pun dah bertimbun-timbun.  Tunggu nak ditepekkan di sini, tapi belum tiba masanya..Masing-masing kena sabar...Insyaallah sampai masa nanti mesti padat.  Waktu tu jangan culas mengikutinya pula ye...


Dengan ini, sekali lagi diumumkan blog ini terpaksalah direhatkan dari menerima masuk entry baru dari tuan punya blog.  Kalau rajin-rajin, jengahlah blog Puan Nini..(saja je nak promosi blog adik sendiri...)  Boleh jugalah tau serba sedikit hal ehwal saya yang belum lagi boleh update blog buat sementara waktu.

Wednesday, December 2, 2009

Macam-macam Ada...

Lama juga tinggalkan blog ni.  Agaknya kalau labah-labah nak buat sawang dah boleh-boleh dah ni.  Tapi walau macamana pun, ini tetap laman sesawang jadi sekali sekala tak salah kalau kita menambahkan ruang sesawang yang sedia ada..he..he..he...


Sebenarnya memang banyak cerita nak kongsi.  Cerita episod ke Melaka pun tak habis buat lagi.  Kisah Aidil Adha pun rasa macam nak selit di sini juga.  Ada kisah sedih pun rasa nak kongsi dengan semua yang sudi membaca.  Itulah, terlalu banyak benda yang nak dikejarkan sehingga rasanya macam tak cukup masa sahaja. 


Assingment saya yang menimbun-nimbun juga masih lagi ada yang terbiar sedangkan deadline sudah semakin hampir.  Ini merupakan tahun akhir saya sebagai pelajar Bachelor.  Subjek-subjek tahun akhir sememangnya menjerut leher.  Bantuan dari markah assignment sememangnya diperlukan.  Alasan-alasan inilah telah menyebabkan blog saya terus bersawang.


Insyaallah akan kembali sikit masa lagi.  Sedang cuba mengubahsuai masa sedia ada supaya sentiasa mempunyai ruang untuk segala hal ehwal berkaitan...
There was an error in this gadget