Followers

Monday, December 30, 2013

::Papadom 2::

Nota:  Entri ni patut publish 25hb lepas, tapi tak tahu apa terjadi.  Malas nak edit to current date...

Selamat Bercuti semua dan Selamat Menyambut Perayaan bagi rakan yang meraikan.  Dah hujung tahun nampaknya semakin lembab keinginan nak update di sini.

Satu waktu dahulu, hujung tahun sangat dinantikan.  Pelbagai program percutian diatur bagi mendapat ketenangan sebelum bekerja semula di tahun baru.

Belum ada rezeki lagi nak kembali ceria seperti dahulu.  Kalau ada pun suasana sudah tidak sama, terlalu banyak perubahan dan perbezaan telah berlaku lewat 3-4 tahun ini.

Okay, am not dragging myself into sad moment.  Tinggal beberapa hari sahaja lagi, so let me enjoy every second before 2013 leaving in reality.

Last Monday, got chance for movie time.  Ya Allah, lamanya tak menonton wayang.  Sudah tenth Papadom 2 menjadi pilihan.  Yes, I am fan of Papadom 1 & fan of Afdlin Syauki since Soal Hati.

Most of his film either directed or cast by him mesti jadi pilihan untuk ditonton sebab beliau seeing menghidangkan sesuatu yang berbeza dan segar. 

Pergi menonton bertiga, 1st time date movie dengan Cayang Eki.  Berdebar okay!  Knowing his character yang sangat mencabar kesabaran, takut juga dia buat hal.

Tapi Alhamdulillah, he behave.  Dah besar barangkali, lagi pun Uncle Bob ada tu yang agaknya terkawal.  His not like Buah Hati yang over manja dengan Uncle Bob.

Back to Papadom 2, from my opinion its worth to watch too.  Towards the end, dapat rasa kesedihan yang cuba ditonjolkan walhal puas bergelak di pertengahan cerita.

Maybe most of you will say its ageing factor, itu yang tiba-tiba nak mengalirkan air mata.  Tapi, try putting yourself into this story line, kenang segala apa yang ayah kita telah lakukan sepanjang hayat, than you will feel the sadness.

Those pernah tonton Papadom 1, mesti tau how defensive Papa Mia(Liyana Jasmey), Encik Saadom (Afdlin Syauki) towards his daughter.  Crazy but that's the way to show his love.

In Papadom 2 we'll watch how Encik Saadom identified which Mia's boyfriend.  As a father he worried towards his daughter choice.  Yalah, tiba-tiba nak kahwin.  Walhal tak pernah tunjuk pun siapa boyfriend dia.

This round akan ada perkembangan hubungan Papadom dengan Professor Balqis.  Jadi ke tidak?  Cuba teka?

Kesudahannya?  As usual, I would like to suggest you guys to buy a ticket :)  Lets support our Malay Film Industry.  Takkan rugi pun!  I give 3.5 star out of 5!!

Rasanya every father will freak out bila anak perempuan ada teman rapat dan nak memulakan kehidupan baru.  Tanggungjawab bapakan, takkan nak lepaskan anak begitu sahaja.

Eh, ingat tadi nak up entry biasa-biasa sahaja.  Ini dah terlajak bercerita hal Papadom 2 pula.  Tak apalah, alang-alang menaip dan ada idea.

Got to go.  Ada lunch date with someone dan yang kelakar hanya nak makan nasi di tepi lorong.  Itu pun kalau buka, takut cuti kedai tutup.

Insyaallah, sambung nanti ya....




nota:  plus minus....




   


Wednesday, December 18, 2013

::Malas Dah Nak Cakap::

Sangat lama tak beriadah di depan laptop sementelah masih dibelenggu gangguan teknikal tak tahu bila akan selesai.  Mujur Imotiv membantu saya untuk membaca blog rakan-rakan lain.

Jawabnya segala cerita tertunggak bakal tidak dikongsi di sini.  Yalah, entah bila punya kesempatan untuk berlipur lara.  Ini pun pinjam laptop Macho Man.  Dah tinggal sebiji, jawabnya kongsi pakai secara adil.

GP punya komputer, tapi high-end sangat.  Biasalah jenama Apple hanya untuk mereka bercitarasa tinggi as for me, cap biasa-biasa sudah jauh memadai.

Sepanjang bulan asyiklah keluar masuk rumah dan berkunjung ke hospital.  Banyak perkara harus dilangsai.  Siapa dan sakit apa tu, susah pula saya nak kongsikan di sini.

Insyallah sekiranya mendapat keizinan dari tuan empunya badan, apa salahnya.  Tapi kalau dia tak beri, kenalah hormat hak privasi masing-masing.  Tak semua orang selesa bercerita perihal peribadi.

Sana-sini sibuk merungut kenaikkan tol.  Malas dah nak cakap apa pun.  Jeritlah sekuat hati pada telinga Pak Menteri, naik tetap naik.  Mereka bukan terkesan dengan kenaikkan tersebut.  Dapat kereta baru lagi adalah!

Kita ni yang terpaksa berhadapan dengan realiti.  Nak guna jalan tanpa tol?!  Meh sini siapa yang bertutur sedemikian, saya bawa jalan tanpa laluan tol lepas tu tepuk dada tanya otak yang mengeluarkan idea sebegitu.  Wajar atau tidak bercakap sebegitu rupa?

Agak-agak lepas ni apa pula yang akan naik?  Naikkan sahaja semua yang ada.  Tak apa, rakyat Malaysia kaya-raya.  Mampu lagi nak tanggung kos kehidupan semakin tinggi.  Bukankah Malaysia makmur?

Apa yang berlaku, senyumlah sampai ke telinga.  Keperitan simpan dalam hati dan terus berdoa.  Jika benar saat ini kita rakyat sedang dizalimi, harap-harap mereka akan dapat pembalasan setimpal.  Seandainya tidak di dunia, di akhirat pasti menanti. 

Penatlah nak cakap apa yang berlaku di Malaysia setakat ini.  Yang pasti semuanya mengecewakan.  Konon nak jaga kebajikan rakyat, nampaknya itu semua sekadar janji tinggal janji.

Secara peribadi, saya tidak percaya apa dijanjikan waktu musim pilihanraya.  Mungkin ramai akan mengutuk saya selepas ini.  Tak ada satu pun yang saya percaya.  

Dan lihat hasilnya.  Tak sampai setahun, pesta naik harga!  Apa nak cakap lagi, tunggulah lima tahun dari sekarang.  Waktu tu baru berlumba-lumba nak turunkan segala harga, nak raih undi.

Better stop sebelum banyak lagi ayat-ayat kecewa mewarnai entri ini.  Sekarang kepala ligat memikirkan masa depan anak bangsa.  Di mana mereka 20 tahun akan datang?  Bakal melukut di tepian gantangkah?



nota:  malas dan bosan....    






Tuesday, December 10, 2013

::Musibah Banjir - Muhasabah Diri::

Umum mengetahui betapa teruknya musibah banjir kali ini terutama di Kuantan, Pahang.  Lebih dari 40k mangsa kediaman terjejas teruk penangan hujan tanpa henti selama berhari-hari.

Tak dapat bayangkan keadaan saudara kita di yang sedang diuji dengan bencana alam sedemikian.  Letak diri kita di tempat mereka, apa yang akan kita rasai?

Inilah kehidupan di dunia, tidak pernah akan terlepas dari diuji.  Saya muhasabah diri.  Di saat Allah uji saya dengan 1001 kepayahan, betapa seksanya mereka pula menahan ujian Illahi.

Walau seteruk mana, saya masih lagi punya tempat perlindungan, makan pakai masih rapi tersusun, kemudahan bersosial tidak tergugat.  Mangsa banjir saat ini?  Hanya mampu merenung jauh membayangkan segala harta benda musnah.

Bila dilanda musibah, tanggungjawab kita menghulur bantuan mana termampu.  Paling tidak hulurkan doa setulus ikhlas semoga Allah sentiasa melindungi saudara kita dan terus menyuntik semangat kekuatan hadapi ujian.

Sana-sini di laman sosial dan media elektronik war-war keperluan segera bantuan.  Hati terpanggil untuk turut serta membantu.  Kebetulan pada Ahad lepas satu lokasi pengumpulan barangan bantuan berhampiran rumah.

Apa lagi, terus berkobar-kobar.  Sementelah mereka tidak mahu bantuan kewangan tetapi lebih kepada keperluan asas dan makanan kering, saya terus sebarkan dikalangan ahli keluarga dan teman rapat untuk turut serta.

Secara jujur, dalam dompet bukan ada duit banyak mana pun.  Setakat nak beli barang 2-3 jenis bolehlah, nak bagi lebih memang di luar kemampuan.

Semangat nak tolong punya pasal, saya offer buka tabungan sesama sendiri.  Maknanya sesiapa sahaja di antara kami nak chip ini duit tak kira berapa ringgit pun waima sepuluh sen diterima.

Hasil duit terkumpul saya akan belikan barangan yang sangat diingini.  Makanya selain dari wang ringgit saya offer sedikit tenaga tak seberapa.  Alhamdulillah, dapat juga kumpul hampir RM300.

Mostly from my family members and closed friend.  Ada seorang sahabat tu hanya mampu hulurkan less than RM10 tapi semangat membantu berkobar.  Walaupun sedikit dia tetap menyumbang, betul tak?

Pakaian terpakai pun saya berjaya kumpulkan juga.  Tak banyak mana sebabnya ramai dah beri waktu saya join program #shoptilludrop tempoh hari.  Saya sendiri tiada apa boleh didermakan.

Seronok tak terhingga bila saya dapat buat sesuatu, walhal hari yang nak beli barang tersebut saya  diserang gastrik melampau.  Gagahkan diri juga keluar membeli, amanah orangkan.

Bila dah selamat deliver, seronok tak terhingga.  Siapalah agaknya yang dapat bungkusan kami ini.  Semoga nilai tak seberapa ini mampu membawa keriangan di hati mangsa.

 Antara makanan kering yang berjaya dibeli seperti biskut kering, maggi, air mineral, sardin dan susu cair.  Tuala wanita pun ada juga!


Terharu dengan keprihatinan rakyat Malaysia.  Sewaktu menghantar bantuan, beratur lori-lori besar untuk bawa hasil sumbangan.  Sikap sebegini yang sangat kita perlukan. 


Terfikir macam nak berterusan melakukan charity pula.  Banyak lagi masalah di luar sana menuntut keprihatinan kita yang mampu ini.  Mula dari kecil, Insyaallah dengan niat dan usaha Allah permudahkan segalanya.

Macam Telekung Project yang pernah saya kongsikan perihal mereka, bermula dengan wakaf telekung sahaja pun.  Alhamdulillah, sekarang dah establish dan banyak program charity berjaya dilaksanakan.

Tengoklah, kalau ada rezeki saya kongsikan di sini apa yang menarik untuk kita menyumbang balik kepada komuniti.  Mana tahu ada di antara yang membaca blog saya berminat turut serta.

Nantilah nak tanya adik-beradik dan keluarga apa yang boleh kita usahakan.  Terus terang kalau bicara soal wang, memang belum berkemampuan.  Tapi sumbangan tidak hanya tertumpu pada nilai ringgit sahaja, betul tak?

Berbalik pada musibah banjir yang melanda, khabarnya keadaan semakin pulih.  Cuaca pun nampak baik 2-3 hari ini.  Ada mangsa yang sudah pulang ke rumah dan memulakan sesi kemas rumah.

Teringat pula episod banjir melanda Ampang dan keluarga mertua Macho Man antara mangsa musibah.  2 minggu tak selesai kemas rumah.  Barang rosak jangan cerita, hampir kesemua tidak boleh digunakan lagi. 

Mari kita sama-sama berdoa semoga musibah banjir ini tidak akan kembali buat kesekian kalinya dan muhasabah diri betapa malang tidak mengenal siapa diri kita.





nota:  Gaza pula disaluti air...

  
 

Wednesday, December 4, 2013

::Hello Disember::

Lamanya tidak bersiaran sementelah banyak perkara menuntut masa dan tenaga.  Nak belayar di alam siber pun tersangkut-sangkut.  Demi masa depan, perkara penting didahulukan.

Banyak juga cerita terkini terlepas pandang meski di tangan punya sebuah telefon pintar.  Ada pun bukan sentiasa menatap, bila dah sibuk terlupa di mana letaknya.

Saat ini kita meniti detik-detik akhir 2013.  Macam tak percaya 2013 bakal mengucapkan selamat tinggal.  Apa pula perkhabaran 2014?  Berdebar menanti hari-hari mendatang setelah melalui pelbagai liku kehidupan.

Dah seminggu mendung menyelubungi dada langit.  Ada hari tidak berhenti menitiskan air mata.  Sedih benar langit sehingga mentari silu memunculkan diri.  

Itu jugalah apa yang sedang dirasai diri ini.  Allah hadirkan sedikit keceriaan bagi mengukir senyum, sebagai balasan diberinya dugaan tanpa henti.  Hanya mampu bersabar dan redha semoga segala apa yang menghimpit segera berlalu pergi.

Sebenarnya banyak gambar boleh dikongsikan di sini terutamanya sambutan majlis harijadi yang muncul bertali arus.  Sudah berbiji-biji kek dipotong sehingga mengundang muak.  

Beginilah kami di hujung tahun.  Ini pun masih ramai menanti giliran untuk memotong kek, berlarutan sehingga awal tahun hadapan.  Dah tak tahu nak tempah kek apa.

Sambut berkadar biasa sahaja.  Potong kek di rumah, GM masak makanan untuk semua.  Kalau tiada menu, beli menu ringkas di kedai mamak.  Makan di luar besar belanja nanti!

Kalau ada masa terluang, saya update lagi.  Entri ini bagi memecahkan kekosongan entri bulan Disember.  Jadilah, ada juga satu entri =)



nota:  mengantuklah...   
There was an error in this gadget