Followers

Wednesday, November 26, 2014

::Kenangan UPSR::

Hari ini keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) keluar.  UPSR paling kontroversi rasanya dengan kisah menduduki semula beberapa subjek mendapat soalan bocor.  Terfikir di manakah intergriti guru dan juga ibu bapa terlibat.

Tak mahulah persoalkan yang itu lagi.  Perkara dah berlalu.  Tahniah pada adik-adik yang berjaya peroleh keputusan memberangsangkan.  Di FB ramai anak rakan-rakan pass with flying colors.

Apa pun keputusan UPSR bukan penentu segalanya.  Masih jauh perjalanan sementelah banyak lagi peperiksaan besar bakal ditempuh.  Dengan format pendidikan yang baru (rasanya), cabaran menanti bukan calang-calang.

Diri harus dipersiap sebaik mungkin.  Seandai terkandas masih belum terlewat untuk memperbetul keadaan.  Yang penting tidak jemu berusaha dan tidak cepat mengalah.  

Tersenyum sendirian bila terkenang saat saya menjadi calon UPSR tahun 1992.  Dah 20 tahun lebih memori kemas tersimpan di lipatan sejarah.  Segalanya masih segar dan saat ini saya seolah memutar kembali video lama.

12 tahun, angka usia yang cukup mentah.  Usia permulaan memasuki alam remaja.  Sedikit kepintaran Allah kurniakan, walau tak sehebat mana tapi di sekolah saya antara 40 orang pelajar kelas pandai.

Dulu murid-murid di kelaskan mengikut tahap kepandaian berdasar keputusan peperiksaan.  Sekarang ni tak tahulah pula masih wujud sedemikian atau tidak.

Kenapa saya kata kelas pandai, kerana dari seluruh darjah 6 sekiranya saya mendapat tempat ke-40 di dalam darjah beerti saya adalah murid ke 40 dari keseluruhan darjah 6.  

Perbezaan markah di antara satu sama lain sangat sengit.  Kedudukan no 1 boleh sahaja diduduki lebih dari 3-4 orang dek markah sama.  Begitu juga kedudukan nombor-nombor lain.

Bila berada di dalam kelompok bijak, walau tidak sepandai mana pun tetap juga tumpang label PANDAI.  Biasalah tu!  Terlanjur mendapat gelaran sedemikian, mesti target pun tinggi.

Bukan setakat guru kelas tapi seluruh sekolah.  Katanya kami semua boleh bantu menaikkan nama serta gred sekolah peringkat negeri.  Berusaha tahap bermati-matian juga.

Keluarga pun tentulah inginkan sesuatu yang terbaik.  Alang-alang duduk kelas pandaikan, mungkin adalah harapan peroleh keputusan cemerlang.

Bila keputusan keluar, agak meleset juga target saya.  Dari 4A dapatlah 3A 1B.  Fuh, sedih bukan main.  Entahlah, sedih banyak ke malu banyak ke saya pun tak pasti.  Tapi menangis tahap tersedu-sedu.  Sampai bengkak mata.

Kawan rapat semuanya dapat 4A, saya terkontang-kanting tak dapat full set.  Tengok mereka seronok meraikan kejayaan, bertambah pilu di hati.  Waktu tu rasa end of world sangat!

Bukan tak ada rakan sekelas yang tak dapat 4A tapi entah kenapa touching sangat.  Rasa dah gagalkan impian semua orang.  Siap boleh salahkan diri kenapa tak belajar lebih subjek Matematik.

Immediate waktu tu terbayang kawan-kawan semua akan ke sekolah baik tapi saya bakal belajar di sekolah bertaraf biasa.  At that time memang high competition.

Saya aim nak masuk sebuah sekolah popular di KL tapi dah tahu takkan dapat dengan keputusan sedemikian.  Sekolah tersebut hanya akan ambil pelajar yang lulus cemerlang.

Those days manalah pandai nak muhasabah diri ke, terima sebagai takdir ke, ini perancangan terbaik dari Allah ke bagai.  Yang saya tahu saya GAGAL!

Pujuk-pujuk GP supaya saya dimasukkan ke sekolah tersebut, haram dilayan.  Dia kata sekolah di mana pun sama.  Yang penting diri.  Kalau malas belajar duduk sekolah baik pun tak akan dapat keputusan baik.

Makanya redha dengan keputusan bersekolah di sekolah yang saya tamat sehingga Tingkatan 5.  Sekarang mestilah saya akan kata segalanya telah ditulis dengan baik oleh Maha Pencipta.

Segala perancangan Allah SWT buat saya pasti ada hikmah.  Hari ini tiada siapa pun bertanya berapa keputusan UPSR.  Apa yang saya peroleh bukan tiket untuk teruskan kehidupan.

Berapa ramai kawan-kawan saya terkandas sewaktu UPSR hari ini jauh lebih berjaya dari saya.  Pegang jawatan tinggi, malah yang jadi Professional pun ada.  Saya dengan mereka ibarat jauh panggang dari api.

Itu tanda mereka tidak putus asa dan ambil ikhtibar dari kegagalan lampau.  Hendak seribu daya, tak mahu seribu dalih.  Saya respek walaupun kadang-kadang bila bersua ada sahaja giat mereka, "Oh, Kaukan budak pandai.  Takkan nak duduk sama dengan kitaorang".

Dalam dunia sebenarnya tak ada yang pandai mahupun bodoh.  Sama sahaja, cuma bagaimana kita handle kehidupan serta berdepan dengan keadaan.  

Ibu bapa pun tak perlu tekan anak-anak seandainya keputusan tidak memberangsangkan.  Pupuk minat belajar dan sentiasa beri semangat pada mereka.  Insyaallah, ada rezeki anak-anak dapat keputusan cemerlang.



nota:  bagaimana pula UPSR sepuluh tahun akan datang?
               


Saturday, November 22, 2014

::Musim Tengkujuh Kembali::

Penghujung tahun sama seperti tahun sebelum, menjelang petang hujan membasahi bumi.  Ada masa sekali dengan ribut petir.  Dah biasa dengan keadaan sebegini dari dulu lagi.

Kasihan bila melihat saudara kita di Terengganu.  Kali ini, negeri penyu pula menerima musibah banjir.  Bukan tak pernah kena cuma rasanya tahun ini sedikit teruk.

Saya belum pernah menjadi mangsa banjir tapi perit getir berdepan bencana alam sedemikian dapat saya selami sementelah keluarga Siti Cutie pernah kena pada tahun 2012.

Hari tu ada tengok rakan di FB kongsi gambar keriangan anak-anak bila musim banjir.  Sesuai ke menikmati keseronokan?  Entahlah, saya seriau sebenarnya.  Bimbang sesuatu tidak diingin berlaku sehingga mengundang maut.

Mungkin saya tipikal.  Yalah tak pernah rasakan, tapi tak salah berjaga-jaga.  Lagi pun air banjir bukan bersih.  Tak baik untuk kesihatan kanak-kanak.

Di KL memanglah tak ada banjir tapi bila hujan mencurah banyak buruk dari baik terutamanya menjelang petang.  Kalau selalu boleh sampai rumah dalam tempoh 30 minit, musim tengkujuh ni boleh jadi satu jam ke satu jam setengah.

Program waktu petang semua ditunda ke satu waktu sesuai.  Semasa majlis perkahwinan saya hari tu pun risau juga.  Takut-takut hujan turun tidak mengikut masa sepatutnya.  

Alhamdulillah, selesai majlis barulah titisan air menderu turun.  Proses mengemaslah sedikit terganggu tapi apa pun itu semua kenangan.  Cuaca sangatlah merestui, panahan terik langsung tidak muncul.  Bersanding pun rasa nyaman!

Khabarnya negeri Kelantan sudah diberi peringatan untuk bersedia menghadapi bah.  Memang mereka sudah lali, tapi kasihan jugakan.  Hujung tahun sahaja kena mula menyinsing kain.

Harap-harap banjir di Terengganu semakin berkurangan.  Mari kita sama-sama berdoa supaya musibah tidak berterusan dan saudara kita di sana akan dapat kembali ke kediaman masing-masing dalam waktu terdekat ini.

Ini semua ujian.  Allah takkan uji hambanya di luar kemampuan.  Semoga Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan tidak memandang remeh mangsa banjir tak kira di mana mereka berada.

Mujur cuti sekolah telah bermula.  Peperiksaan semuanya dah selesai.  Kalau tidak kacau juga.  Mana nak fikir hal banjir, mana nak ambil tahu peperiksaan.  Bertambah kalut!

Alamak, guruh mula berderam.  Nampak gaya kena berhenti dulu takut disambar petir pula.  Selamat berhujung minggu.  Nak keluar ke mana pun tak boleh, musim tengkujuh telah kembali.  Beristirehat di rumah sahajalah jawabnya.




nota:  merenung titisan air sambil mengulit kerisauan di hati


  






Tuesday, November 18, 2014

::Misi Mencari::

Di Malaysia kita sangat beruntung, cakap sahaja nak makan apa terus google dapat.  Kepelbagaian bangsa memberi kelebihan untuk pilih apa sahaja jenis makanan.  Janji halal!

Nak kata suka sangat tu tidaklah, tapi sebelum ni kami sekeluarga biasa makan steamboat di sebuah restoran di Taman Tun Dr Ismail.  Sedap dan affordable.  Kalau kata steamboat terus tuju ke sana.

Malangnya, sebelum bulan puasa hari tu dah tutuplah pula.  Aduhai!  Di saat sedang teringin dah tak tahu nak tuju ke mana.  Randomly nak ke restoran-restoran sedia ada cuak pula.  Bimbang tak sedap.

Harga pun, hmmm...boleh tahan juga.  Rasa tak berbaloi hendak mencuba especially bukan semua dari kami gemar steamboat.  Rugi pula bila bayar sederap tapi tak makan sangat.

Ni tengah hunting mode.  Tak tahu nak hala ke mana.  Biasalah bila ada bakal ibu di rumah, kehendak harus dituruti.  Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum Sitie Cutie melalui fasa berpantang.

Any idea?  Tempat mestilah family oriented sebabnya ada budak.  Walau pun tak ramai tapi 3 orang mewakili 9 orang tenaganya.  Range price?  Kalau boleh less than RM30/per head.  Dapat yang own pot lagi best.  Ikut selera sendiri.

Harap-harap dapatlah kami penuhi impian ibu mengandung.  Kalau tak dapat apa yang mencapai piawaian kami, nampak gaya kenalah ke restoran yang agak terkenal.  Terpaksalah keluar lebih sedikit simpanan di poket.





nota:  teruskan mencari...

Monday, November 17, 2014

::Sikap Positif::

Pagi tadi dalam kereta sempat dengar kata-kata Dato' Fadzillah Kamsah, sekiranya kita sentiasa berfikiran positif ke atas sesuatu perkara, benda yang kita tak suka pun boleh bertukar sebaliknya.

Tetapi kalau dah semat unsur negetif ke atas sesuatu perkara, selamanya kita tidak pernah akan suka malah semakin membenci.   

Betul tau!  Macam saya waktu belajar dulu, tak pernah minat dengan subjek Matematik.  Ya Allah, rasa benak sangat.  Dari sekolah rendah membawa ke universiti, bila berhadapan matapelajaran Matematik, lemah longlai seluruh badan.

Sebenarnya saya silap kerana telah tanam segala unsur negetif ke atas subjek tersebut.  Tak bolehlah, susahlah, menyampah nak ingat formulalah, perlu ke Matematik ni dalam kehidupan, buatlah macamana pun saya takkan pernah lulus dan sebagainya.  Semuanya tiada yang positif langsung!

Siap beritahu awal-awal pada GP dan GM jangan marah kalau report card ada warna merah dan semestinya subjek MATEMATIK.

Akhirnya sampai tua, bila masuk universiti, subjek Matematik yang menyebabkan pointer sering jatuh.  Manakan tidak, ulang berapa kali.  Last time seat untuk exam tu pun dah minta sangat-sangat pensyarah beri peluang bagi markah kasihan.  Kalau tidak sah tak dapat sijil.

Terukkan tahap benci saya pada Matematik.  Ini semua kerana sikap dan fikiran negetif.  Saya langsung tidak pernah menanam segala apa yang positif kerana itu saya berterusan gagal.

Sebaliknya, saya pernah benci subjek Sains sama seperti Matematik.  Pun dah siapkan diri bila tunjuk kad laporan sekolah.  Confirm merah!  

Tapi saat akhir sebelum menduduki peperiksaan SPM, saya pujuk diri untuk minat subjek tersebut.  Walaupun hati 50-50, Alhamdulillah bila segala unsur positif menguasai diri saya berjaya atasi kebencian pada subjek Sains.  

Dari sering mendapat gagal dalam subjek sepanjang 5 tahun belajar di sekolah, akhirnya saya beroleh P3 untuk Sains.  Tak sangka ok!  Cikgu Sains pun macam tak percaya.  

Untuk subjek Matematik, biasalah, dapat P6.  Ngam-ngam lulus, kalau tak nampak cacat sikitlah pada sijil SPM.  Natijah dari sikap negetif berterusan tau sehingga ke tua.  Rasa macam kena sumpahan Matematik.  Lemah betul mencongak!

Kalaulah saya mampu upah persepsi negetif dari awal mesti saya berjayakan?  Moral of the story, tanamkan sikap positif dalam apa jua keadaan.  Hidup hanya sekali, tak perlu rasanya kita nak belenggu diri dengan aura tidak sihat.

Kadang-kadang kita terlepas pandang peluang terbuka hanya kerana memikirkan benda negetif.  Contohnya macam saya, sewaktu buat permohonan sambung belajar saya menolak keras segala bentuk course melibatkan Pengurusan Perniagaan.

Alasannya saya tidak mahu lagi menghadap segala bentuk formula berkaitan Matematik.  Akhirnya saya terpilih masuk ke UiTM bagi Diploma Pentadbiran Awam.  Happy gila!  Yalah, course di bawah Fakulti Undang-Undang mana ada Matematik (pada fikiran saya).

Rupanya.....mampu bertahan sehingga semester 2 sahaja!  Subjek yang menyebabkan saya tersingkir semuanya berkaitan Matematik!  Waktu tu masih belum mampu lagi untuk terima subjek kira-kira.  Ala-ala memberontak jugalah ni.

Tapi akhirnya, saya kembali ke Pengurusan Perniagaan juga sehingga berjaya peroleh Sarjanamuda.  Bayangkan sepanjang hidup, Matematik tak boleh lari dari diri. Gagal beratus kali pun kena juga berdepan.

Sebenarnya saya hanya perlu sedikit motivasi diri dan tanamkan rasa SUKA pada subjek tersebut.  Dari tak suka, lama-lama akan jadi minat.  Bila dah minat kita akan rasa seronok untuk belajar.

Kita ni buat apa pun kalau tak seronok takkan menjadi hasilnya dan keseronokkan itu hanya akan lahir bila sentiasa bersikap positif.  Sesusah mana pun dengan sedikit suntikan motivasi, Insyaallah akan menjadi mudah.

Apa sahaja dari segala segi dan perkara dilakukan, POSITIF itu perlu.  Masih belum terlewat untuk alihkan magnet-magent negetif ke suatu tempat lain dan gantikannya dengan fikiran positif.

Jom kita usaha bersama dalam membina motivasi diri serta keyakinan dalam menghadapi cabaran mendatang.  Hanya kita sahaja boleh ubah apa yang kita ingini.

Cuba berdamping dengan mereka yang sentiasa positif.  I know its sound lame but give a try dekati dan berkawan dengan pengusaha-pengusaha MLM.  Mereka ni ada aura positif sangat tinggi.  

Tak perlu nak termakan pujukan ke apa tapi sedut semangat-semangat positif mereka.  They know how to find ways especially on survival.  Kalau tak  macamana nak maju.  Formula ini one of my Marketing Lecturer yang beritahu.

Tak kisahlah apa pun, yang penting POSITIF...POSITIF..POSITIF...Terima kasih Dato' Fadzillah Kamsah for your words this morning.  Yes, I have to call back my white aura and detox away those black shadow.




nota:  bersemangat...





     
     

Friday, November 14, 2014

::Status Baru::

Alhamdulillah, hari ini genap dua minggu memegang status baru.  Macam tak percaya pun ada, tapi itulah hakikat :)

Hmm...nanti-nanti saya cerita.  Lagi pun gambar tak banyak.  Manalah ada masa nak pegang telefon.  Gambar dalam koleksi ni pun minta pada rakan-rakan yang hadir.  

Terima kasih atas ucapan dan doa.  Kalau ikutkan di sini ramai tak tahu.  Yalah, tak ada apa perkhabaran tup-tup dah bergelar ISTERI.  Sebenarnya tak sempat nak war-war di blog.  Mana yang saya sempat approach sahaja tahu.

Tak ada apa pun nak cerita, hanya nak berkongsi berita terkini.  Ini pun saya masih lagi canggung.  Macam tadi dapat panggilan:

A : Saya wakil auditor, nak bercakap dengan wakil Syarikat M
Saya:  Ya saya, Maria.  Ada masalah ke Cik?
A:  Tak saya nak tanya, eh ni Cik Maria ke Puan Maria?
Saya:  Cik Maria, ops! Silap! Puan..tak apa, Cik pun boleh...(sambil tersengih-sengih)
A: Aik, boleh confuse pula ya...
Saya:  Hahahaha....(malu pun ada)


Biasalah tu kan.  Masih baru lagi!  Nanti dah lama-lama tak adalah malu ke silap ke...hehehe...Apa pun saya bersyukur segalanya berjalan lancar.  Hiccup tu mestilah ada tapi Alhamdulillah berjaya ditangani.

Nanti saya kongsikan kisah-kisahnya ya...

Tarikh persandingan:  01 November 2014





nota:  Alhamdulillah...

Thursday, November 13, 2014

::Singgah Sebentar::

Tak tahu bila agaknya nak come back di sini.  Ada sahaja halangan terutama dari segi masa.  Ini pun curi masa sebentar.  Apa yang saya sibukkan pun tak tahulah.  Hakikatnya masih canggung membahagi masa.

Kehidupan baru sedang bermula dan saya sedang cuba menyesuaikan diri.  Yalah, berpuluh tahun sudah biasa dengan segala rutin sedia ada, pasti sukar untuk ubah.  Tak apa, ambil masa lebih sedikit.  Janji bahagia :)

Dah masuk pertengahan November, bermaksud hanya tinggal sebulan lebih untuk melabuh tirai 2014.  Banyak kenangan indah.  Jika punya ruang, saya kongsikan di sini kelak.  Pasang surut kehidupan itu biasa, bukan nama manusia andai tidak diuji.  Yang penting redha!

Setiap pahit hempedu akan berbalas dengan kemanisan seandai kita bersabar dan percaya pada Allah SWT.  Allah takkan membebani umatnya sekiranya tidak mampu untuk ditanggungi.

Okaylah, got to go!  Ada kerja perlu dilunas.  Biasalah recam kehidupan, apatah lagi di saat dunia makin hampir ke penghujung.  Cepat sahaja masa beredar.  Tak sempat menghela nafas barang sesaat.





nota:  curi masa...


Wednesday, October 1, 2014

::Ingatkan Dia::

Alamak, sudah tersampuk dengan lagu Kumpulan Wings dari album baru "Ingatkan Dia".  Sebenarnya dah sebulan lalu dengar lagu ni berkumandang di sebuah kedai di Shah Alam.  

Sekali dengar terus terpahat, siap boleh whistling lagi.  Hari ni baru gigih nak cari di YouTube.  Jom hadiahkan halwa telinga dengan buah tangan terbaru dari Wings.  Mesti lepas ni Abang cari album terbaru.  Dah lama nak beli asyik tertangguh..

Mula-mula dengar memang susah nak faham lirik tapi dengar dua ke tiga kali baru dapat tangkap maksud lagu ni.  Meaningful!!  Bravo Wings, sekurang-kurangnya taklah cliche




Lirik Lagu:

Semenjak Awal Lagi 
Bila Ku Mengenali Mu
Dunia Serasa 
Cuma Dalam Genggamanku

Ramai Yang Datang Menduga
Namun Tak Sama Dengan Mu Aku
Percaya Biar Remuk Di Hati
Akan Aku Rawat Sendiri
Kerana Kau Aku Rela

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Ku Mudah Terlupa
Janji-janji Kita Kali Pertama

Sesalnya Aku Cuma
Ingatkan Engaku Merayu 
Itulah Kesilapan Ku
Belum Terlewat Lagi 
Itu Kata Dari Mu Mudah
Memang Begitu Indah

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Ku Mudah Terlupa
Janji-janji Kita Kali Pertama

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Ku Mudah Terlupa
Janji-janji Kita Kali Pertama

Musuh Tak Kenal
Jangan Diikut Tinggalkan Ia
Mengapa Aku Masih Kau Goda
Masih Kau Goda





nota:  dah tersampuk dengar berulang kali...

Tuesday, September 30, 2014

::Borak-Borak::

As-salam...Dah lama tak ke udara, rasa canggung pula untuk berkomunikasi.  Sebenarnya baru sahaja pulih dari demam.  Kepala+badan semua masih rasa berat dan lemah-lemah.  Biasalah, sakit ni sekali datang macam ribut, nak baik ibarat semut jalannya.

Tapi bila baik sahaja demam, selera makan Masyaallah...Semua ada depan mata, kalau boleh nak dibaham.  Tak beragak teringinnya.  Bahaya betul!  Sakit hilang 2-3kg, dah sihat nai berganda-ganda.  Risaunya!!

Hujung minggu ni Aidil Adha.  Boleh saya terlupa!  Inilah simptom orang duduk di rumah, bab tarikh tak kira apa pun.  Tau, hari ni Isnin, esok Selasa sampailah ke Ahad pastu masuk balik Isnin.

Mulai esok bermakna lagi sebulan sahaja lagi 'hari besar'.  Persiapan macam tak ada apa-apa pun.  Bukan tak risau tapi entah, rasa biasa sahaja.  Masih belum sampai tahap menggelupur..hehehe...

Semakin dekat, semakin banyak pula tugasan menanti.  Inilah namanya dugaan.  Bila sebut bab dugaan, cabaran bagai rasanya tahap ujian saya masih lagi paras minimal.  Ada yang saya dengar sampai mengarut-ngarut jadinya.  Minta dijauhkan semua tu, Insyaallah.

Tapi ada juga perkara-perkara yang merisaukan.  Harap sangat dengan doa dan bantuan dari Allah SWT, ianya boleh diselesaikan dan berjalan seperti dirancang.  

Eh, hari ni kertas ulangan UPSR ya?  Ke semalam?  Kasihan adik-adik Tahun 6, mesti kusut kepala memikirkan perkara-perkara belum selesai.  Kalau saya pun kalut juga.  

Maunya tidak, waktu mula-mula exam kita dah keluarkan habis apa yang berat dalam kepala, sekali tak dikira.  Sakit hati oooo!!  Tapi saya terfikir juga, perlu ke sampai ke tahap ulang peperiksaan?

Benar, soalan bocor tapi siapa sahaja yang dapat soalan tersebut?  Satu Malaysia ke yang dapat soalan bocor?  Saya tak follow sangat isu UPSR hari tu, mungkin ada info tidak lengkap dalam kepala saya.

Cumanya, jika sedikit sahaja murid peroleh soalan bocor rasanya tak perlu ulang semula.  Bagi negeri / kawasan tersebut, naikkan skim permarkahan dari biasa atau mereka sahaja yang ulang peperiksaan.

Betullah tak adil, tapi UPSR sahaja pun.  Kalau SPM saya faham juga kerana ianya penentu masa depan.  Mereka yang galak menggunakan soalan bocor bukan selamanya bijak pun.  Sampai masa akan terserlah juga tahap IQ sebenar.

Melalui pengalaman, keputusan UPSR tidak boleh dijadikan kayu pengukur kejayaan.  Ramai sahaja rakan sekolah saya keputusan darjah 6 mereka tidak cemerlang tapi hari ini dahsyat kerjayanya.

Sebahagian dari kami yang boleh dikatakan cemerlang pun tak boleh tandingi mereka yang pernah terkandas satu waktu dahulu.  Yalah, UPSR kan stepping stone.  Bila tak dapat flying colors, pada yang punya kesedaran mesti bangun berusaha.  

Berapa banyak Kerajaan rugi hanya untuk peperiksaan semula ini?  Ada hari tu saya terbaca perihal seorang murid tahun 6 tidak akan menduduki UPSR ulangan kerana jadual penerbangan menunaikan Haji telah sah.  Kasihan adik tu!

Tolonglah!  Jadilah rakyat Malaysia yang bertanggungjawab.  Apa agakya yang mereka peroleh menyebarkan soalan bocor ni?  Jika ada yang membeli, BODOH juga ya!  Macam yang saya kata tadi, UPSR je kot!!!!

Apa pun, semoga adik-adik yang menduduki peperiksaan UPSR tahun ini tabah dan mendapat ketenangan sewaktu menjawab soalan.  Insyaallah, mungkin jawapan diberikan kali ini lebih baik dari hari tu.  Sekurang-kurangnya adik-adik dapat perbaiki kesilapan sewaktu menduduki peperiksaan sebenar tempoh hari.

Dah melalut ke isu UPSR pula.  Biasalah, bila agak lama jemari tidak menari inilah natijahnya.  Merepek mengikut alunan malam yang dingin.  Bila-bila senang saya sambung lagi ya!

Wasalam.....




nota:  musim hujan...


Saturday, September 13, 2014

::FFFFUUUHHHHH.....::

Sangat lama diam seribu bahasa.  Masa sangat-sangat mencemburui ruang waktu sedia ada. Bergerak seolah tidak berpijak di bumi nyata.  Seharian berlari ke sana sini.

Clock is ticking!  Semakin menghampiri hair ITU.  Banyak perihal mahu dikongsi sama, apakan daya mengah sentiasa menyungkurkan diri.  Bukan rebah tidak bermaya cuma perlu senafas untuk sambung berjalan.

Insyaallah, akan kembali jika diberi kesempatan.  Buat masa ini, hanya mampu membaca mana-mana blog sering dikunjungi.  Meninggalkan jejak pun sudah lama tidak buat tapi bila sedikit masa terluang tetap baca :)

Hujung minggu nan permai, namun sudah punya tugasan dan agenda menanti.  Mungkin sasaran waktu hingga ke hujung malam.  Saya doakan rakan-rakan gembira di hujung minggu dan khabarnya ramai sambung cuti sehingga hari Selasa.




nota:  pening lar....

Wednesday, August 6, 2014

::Turun Sedikit, Naik Banyak::

Saban tahun bila Ramadhan, saya antara paling seronok kehilangan kilo di badan.  Bukan sekilo dua, lebih dari itu.  Mahu tak senyum sampai ke telinga!  Ditambah pula letih buat kuih, memang meriah angka di penimbang.

Sebab itu kalau tempah baju sebelum puasa, confirm bila sarung akan ada masalah.  Suka atau tidak haruslah juga tunggu baju dibaik pulih.  Ketatkan mana perlu.

Masalahnya, tuntutan nafsu sejak 1 Syawal boleh mengakibatkan angka hilang naik berganda-ganda.  Tak sampai sebulan, diri di depan cermin dengan perasaan bercampur baur.

Risau juga ni, tadi panjat mesin penimbang sudah ada tanda-tanda kenaikkan secara agresif.  JANGANLAH!!!  Ada misi harus disempurnakan dalam tempoh kurang dari tiga bulan.

Selain supplement dari Shaklee saya berusaha kawal nafsu makan menggebu.  Seboleh mungkin elak makan nasi dan makanan berat.  Harap-harap supplement+displin bisa bantu misi penurunan berat badan.

Anda semua macamana?  Banyak tak kehilangan kilo?  Musim-musim raya jangan terlalu ghairah.  Nampak semua di mata teringin mencuba walhal padah menanti seandainya mengikut nafsu.

Agak-agak dapat ke berat badan ideal?  Tak apa, janji kita usaha!




nota:  sangat gemuk...  

 
 

::Kalender 2015::

Minggu lepas kalau tak silap terperasan satu perkongsian di Facebook mengenai Kalender 2015 yang punya cuti hujung minggu panjang sebanyak 11 kali.

Alamak, 2014 tak habis sudah intai kalender tahun baru!  Tapi menarik juga terutamanya bagi rakan-rakan yang ingin merancang percutian, mungkin 2015 adalah masa terbaik.  Kurang sikit usik cuti tahunan.

Untuk mereka bekerja sendiri seperti saya, tak adalah ghairah mana.  Bolehlah sekadar perkongsian.  Seronok juga melihat kawan-kawan belek kalender.  

Dulu waktu makan gaji, saya pun begitu juga.  Tak sabar bertemu cuti umum, boleh rehat puas-puas.  Boleh rancang jalan-jalan cuci mata.  

Saya ambil dari FB.  Klik pada imej jika kurang nampak.

Eh, tahun depan raya pertengahan Julai ya?  Ialah, tahun ni hujung bulan 7, tahun berikut anjak ke hadapan lagi.  Harus ganti puasa segera, kalau tidak senang terbabas.

Belum berkesempatan berpuasa enam.  Harap-harap punya peluang tersebut.  Ganjaran pahala percuma bukan senang nak peroleh.  Dah ada ruang, apa lagi sambar segera!




nota:  siapa tak suka cuti?!

Tuesday, August 5, 2014

::Dunia...Dunia...::

Setiap hari kita dihidang kisah kekejaman Yahudi Laknatullah terhadap saudara di Palestin.  Tiada siapa sukakan peperangan, tetapi di Palestin ianya harus demi membela nasib umat Islam yang telah lama tertindas.
 
Kita di sini hanya mampu berdoa semoga Allah SWT sentiasa memberi perlindungan dan kemenangan akan berpihak pada yang benar.  
 
Ekoran peperangan tersebut, semakin kuat kita memboikot produk dari Israel dan negara sekutu.  Paling teruk terima bahana, McDonalds.  
 
Sedari pagi hinggalah ke malam, bertubi-tubi mesej/whatsapp masuk minta boikot McDonalds pada hari Jumaat ini secara besar-besaran. 
 
Ianya bertujuan memberi tekanan kepada McDonalds supaya tidak lagi menyalur sumber kewangan bagi membantu Israel.  
 
Tesco sudah menerima bahang, akan datang banyak lagi produk yang akan disenarai hitam oleh Masyarakat Islam khususnya, dunia secara amnya.
 
Kelakarnya ada pula ura-ura mengatakan McDonalds akan memberi burger dan air secara percuma pada hari tersebut di masjid-masjid terpilih.  Kesahihan berita ini masih belum diterima sepenuhnya. 
 
Seandainya McDonalds menjalankan misi tersebut, ternyata mereka akan menerima kecaman lebih hebat, seolah mahu mencabar operasi boikot tersebut.
 
Apa pun, boikot secara berhemah dan bukannya mengikut emosi.  Tak perlu dicemuh dan keluarkan kata-kata kesat pada pekerja restoran McDonalds.  Mereka hanya mencari rezeki, malah saya yakin jika punya peluang lain pasti mereka tidak teragak-agak meninggalkan syarikat makanan segera tersebut.
 
Selain mengenang nasib saudara Islam di sana, kita rakyat Malaysia tidak pernah dan tak akan lupa musibah melanda negara sepanjang tahun.  Antara terkesan di hati sudah pasti kehilangan MH370 dan kecelakaan menimpa MH17.
 
Spekulasi demi spekulasi keluar dan tundingan jari dituju ke sana sini.  Allah sahajalah Maha Mengetahui segala rahsia kebenaran.  Senjata ampuh yang kita ada hanyalah berdoa dan terus berdoa minta ditunjukkan segala kenyataan tersembunyi.
 
Macam-macam hal, semuanya menampakkan betapa rapuh kehidupan di dunia.  Tiada yang kekal!  Segalanya semakin tenat, pergolakkan merata pelusuk.  Musibah serta bencana alam tidak pernah surut.
 
Sebagai hambanya, sentiasa muhasabah diri dan bergerak ke arah lebih baik.  Benarlah, bumi sudah terlalu uzur buat penghuninya.
 
 
 
nota:  insaf...
 
  
 
 

::Salam Eidul Fitri::

Sebulan lebih juga blog ini kesepian tanpa sebarang perkhabaran.  Biasalah, bila masuk Ramadhan, tak cukup tangan jadinya semata menyempurnakan segala tempahan.

Alhamdulillah, sudah tiga tahun menjual masih mendapat tempat di hati pembeli.  Secara am, mereka yang membeli adalah customer tahun-tahun sudah.  Terima kasih tak terhingga di atas kesudian membeli POPIAH SIRA SAMBAL.

Bila dah terlalu lama, canggung pula nak bersiaran.  Pusing keliling mencari idea perkongsian.  Nak borak kisah-kisah yang dah berlalu serasa tak releven.  Azam pandan ke hadapan katanya..hehehe...

Tak adalah, boleh sahaja berkongsi cerita, cumanya tak tahulah ingat lagi atau tidak.  Bukan ada simpan bahan bukti pun.  

Tapikan, Ramadhan kali ini saya rasa pantas benar peredarannya.  Tup-tup Syawal menjelma.  Sejujurnya saya tidak punya ruang rehat mahupun lebihan masa.  Akhir zaman benar dah ni. 

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan MINNAL AIDIL WAL-FAIZIN buat semua yang mengenali secara nyata dan juga di laman maya.  Andai tutur kata saya bisa menyinggung dan merobek hati, sepuluh jari saya susun mohon kemaafan. 

Saya manusia biasa, tidak lari dari melakukan kesalahan dari sekecil-kecil kuman sehinggalah sebesar-besar gajah (eh, ada yang besar lagi dari gajahkan?!)  Apa pun, saya dengan rendah hati memohon maaf di atas segala-galanya.

 Lengkap sekeluarga, di pagi Syawal.  Alhamdulillah!  Moga Allah beri keizinan untuk meraikan seperti ini di masa hadapan. 

Insyaallah, nanti sambung berbual kisah Syawal.  Alamak, tak ada gambarlah!  Cerita kosonglah nampak gayanya.  Kenapalah berat sangat tangan ni nak click-click?!

Hari ini Syawal ke-9 dan kebanyakkan dari kita sudah kembali ke rutin harian.  Hujung minggu adalah waktu sangat dinanti, jemputan rumah terbuka bersilih ganti.  Buncitlah kembali perut.. hahaha...




nota:  Syawal sangat bermakna...  

Sunday, July 20, 2014

::Promosi Raya Kembali::

< STICKY POST>

Seperti tahun-tahun sudah, tahun ini pun saya masih lagi jual Popiah Bersira Sambal, Kuih Siput dan Sambal Daging Dendeng.

Terima kasih pada return customer yang tak sabar-sabar bertanyakan sejak sebelum puasa lagi dan pada customer baru, jangan segan-segan nak cuba hasil jualan.

Lagi best, harga ditawarkan tiada pertambahan dari tahun lalu meski segala kos barangan dan keperluan naik.  Bukan setaka itu, berat Popiah Bersira Sambal juga ditambah bagi memberi kepuasan kepada pembeli.   

Jangan segan-segan nak bertanya ya.  Boleh Email ke:  iluvclothez@gmail atau Whatsapp terus ke saya.  Nanti saya akan advice Terms & Condition pembelian.  Saya ada juga buat COD tapi restricted area.  Kalau keluar dari lingkungan kawasan, kos penghantaran akan dikenakan.

Jom beli ya!  


 POPIAH BERSIRA SAMBAL 
HARGA:  RM18/paket  Berat:  +-850gm


SAMBAL DAGING DENDENG
HARGA:  RM25/1/2kg   RM45/1kg


KUIH SIPUT
HARGA:  RM23/1kg


*Tempahan dibuka sehingga 18 Syawal / 16 Julai 2014
*Harga tidak termasuk kos penghantaran
*Sekurang-kurangnya 50% deposit bagi tempahan, baki dibayar sebelum hari penghantaran
*Deposit hangus sekiranya pembatalan disaat-saat akhir
*COD hanya di Kota Damansara, Jalan Ipoh, Jalan Kuching, Sentul.  

 Buat tempahan segera!!!



nota:  teruja..

Saturday, June 28, 2014

::Lama Tak Bercerita::

Sangat lama tidak bermadah helah!  Dihambat kesibukkan tugas harian serta kesihatan turun naik antara punca ruang ini terdampar kesepian.  Nampak gaya ianya akan berterusan sehingga satu waktu yang tidak pasti bila pengakhirannya.

Lusa 1 Ramadhan kembali semula.  Alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus merebut segala ganjaran dikurnia Allah SWT.  Harap sangat tahun ini puasa tidak tergelincir seperti tahun lalu.  Jenuh nak mengganti!

Ramai juga tanya saya tak jual POPIAH BERSIRA SAMBAL ke?  Insyaallah jual jika diberi kesempatan cuma belum ada masa untuk mewar-warkan secara hebat di laman sosial.

Banyak cerita sebenarnya mahu dikongsi tapi itulah tak punya kesempatan untuk berlama di hadapan komputer.  Lagi pun sekarang jadual kehidupan banyak berubah.  Jarang-jarang ada di rumah.  Penghujung malam baru cari katil.

Oklah, nanti saya kembali dengan pelbagai ceritera.  Untuk sementara waktu, Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan semoga kita semua berjaya melawan segala rasa lapar, dahaga dan nafsu di bulan mulia dalam misi mengumpul seberapa banyak bonus.





nota:  hati berbunga...

Monday, May 19, 2014

::Kera Sumbang::

Adalah sekali entah macamana, timbul isu KAWAN sewaktu berbual-bual.  Biasalah bila sebut sahaja KAWAN teruslah masing-masing terlintas siapa yang rapat ataupun tidak.

Dicongak-congak, baru sedar yang saya ni tidak mempunyai ramai kawan..hehehe..boleh dibilang berapa kerat sahaja.

Nampak sangat KERA SUMBANG!! Basically, saya suka sahaja berkawan tapi itulah ada malfunction pada mulut.  Saya lebih gemar mendengar dari bertutur.  Senang cerita, agak boring juga berkawan dengan saya ni.

Lagi satu, saya ni macam rimas sahaja kalau orang ramai kenal.  Bukan perasan bagus ke, diva ke, atau seangkatan dengannya.  Tapi itulah kelemahan-kelemahan yang menyebabkan saya kurang mempunyai kawan.

Zaman sekolah dulu nak kata popular sangat tu tidaklah, tapi mostly senior & junior kenal saya.  Aktif sesangat especially dalam Kebudayaan, so setiap kali atas stage ada sahaja muka saya manalah orang tak kenal.

Unfortunately, saya tidak kenal mereka :( Sejak habis sekolah sampailah ke hari ini, ada sahaja yang mengenali dan menegur, siap tahu nama bagai.  Saya pula macam blur, "eh, siapa ya dia ni?"

Bila masuk zaman kolej/universiti pun ramai juga kenal saya walau pun tak seaktif di zaman sekolah.  Kenapa?  Simple answer!  Mostly pakai tudung, adalah 2-3 orang macam saya yang tak bertudung, of course people easily restore dalam memory.

Again, saya kekok juga untuk berkawan.  Selalu pergi kelas balik kelas bersendirian.  Dalam kelas adalah few friends yang still keep in touch until today.  Others, NO!

Bila bekerja pula, lagilah tak ramai kawan sebabnya saya tidak berpeluang bekerja di organisasi besar kecuali sewaktu di Toyota.  Sayangnya saya tak lama di sana, dan masuk pun antara termuda so ada rasa segan-segan.

Bekerja sendiri lagilah teruk!  Terus tak ada kawan..hahahahaha...Dulu pekerja tengok kita pun segan-segan nak tegur.  Kawan jelah dengan adik-beradik.

Teman-teman rapat tu adalah.  Kalau tak ada langsung tu dah taraf melampau pula.  Agaknya sebab dah berkawan dengan Abang seusia muda, itu yang tak ramai kawan.

Bukannya dia tak bagi saya spent time dengan kawan-kawan tapi most of the time selesa keluar dengan dia.  Ramai juga kenalan Abang yang saya kenal dan rapat.  

Dari bujang sampai mereka berumah tangga.  Sekarang isteri mereka jadi kawan tapi sekadar kenalan biasa.  Bila berjumpa boleh sembang-sembang, tapi nak ada sesi meluah perasaan tu memang tiada calon.

On thing about Abang, he know how to blend with others.  Maybe sebab dia sedikit berusia dari saya.  Kawan-kawan sebaya saya sukalah kalau dia ada.  Bergurau sesaja sampai kejang perut.

Regret?! Alhamdulillah, setakat hari ini tak pernah rasa sedemikian.  Kadang-kadang bersyukur lagi, at least saya tidak terperangkap dalam drama dunia kawan tikam kawan, kawan makan kawan, kawan bunuh kawan dan macam-macam lagi.

Pernah juga kena benda-benda begitu tapi circle tak besar, kesan tu tak adalah teruk sangat.  Dah terkena, jawabnya sampai hari ni tak bertegur sapa.  Mungkin itu yang terbaik barangkali?

Okaylah, dah nak masuk Maghrib.  Hari ini puasa ganti.  Lagi 40 hari nak masuk Ramadhan baru terhegeh-hegeh nak lunas hutang.  Akibatnya, macam pecutan marathon.  Non-stop berpuasa.



nota:  juadah berbuka hanya air kosong, Alhamdulillah...
 

  
There was an error in this gadget