Followers

Wednesday, January 22, 2014

::Suatu Yang Baru::

Selayaknya digelar Chipsmore bila kehadiran entri "sekejap ada sekejap tiada".  Nak buat macamana, banyak perkara masih belum stabil dan mengizinkan diri untuk terus berada di hadapan komputer.

Sekejap sahaja dah menuju ke akhir Januari.  Kehadiran cuti bersilih ganti lagi menambah rasa pantas masa berjalan.  Masakan tidak, semua pun sibuk menanti hari cuti, betul tak?

Terima kasih atas keprihatinan beberapa teman sudi berkongsi petua menghilangkan kegatalan yang melanda.  Alhamdulillah beransur sembuh meski belum sepenuhnya.  

Semalam ambil keputusan drastik untuk memotong rambut ke paras yang sangat pendek.  Kalau tak silap dekat 15 tahun macam tu tak pernah nak bergaya sedemikian.

Due to unforeseen reason, terpaksalah mengorbankan rambut.  Kalau ikutkan memang dah nak potong tapi tak adalah nak cut short.  Kalau bukan sebab "masalah" sah-sah tak jadi macam ni.

Nak kongsi gambar, tak pandai pula nak upload.  Pinjam laptop Macho Man beginilah nasibnya.  Payah pakai gajet berteknologi tinggi.  Pening kepala pun ya juga!

Tapi gambar ada dalam FB dan Instagram.  Oh, FB tak boleh tengok sebab restricted tapi Instagram boleh je ;)  

Bila renung kat cermin, sedih pun ada.  Terkenang zaman sekolah pun ya juga.  Dulu waktu bersekolah beginilah fesyen rambutnya.  Bezanya dulu kuncup sekarang terlebih ibu roti.  

Tak kisahlah, janji nampak muda remaja.  Inilah jadinya bila tak dapat menerima kenyataan umur semakin meningkat, asyik ingat nak nampak muda seperti belasan tahun.

New version of me in 2014, InsyaAllah new life coming ahead.  Past remain as sweet memories, future to be bloom for the best among the rest =) May Allah keep bless towards  everything!

Sedang merangka beberapa perancangan demi masa depan.  Dengan izin Allah SWT apa diusahakan harap mencapai kejayaan.  Yang penting nak keluarga dan orang berdekatan gembira dan bahagia, baru diri boleh bahagia sama.


nota:  suka sangat!

  

Wednesday, January 15, 2014

::Gatal-Gatal::

Dari minggu lepas hinggalah ke hari ini badan dilanda kegatalan melampau.  Bermula dari satu dua tempat di bahagian badan, sekarang dah merebak teruk!

Kerja asyik menggaru tak berhenti sehingga luka jadinya.  Tak tahu apa punca, tiba-tiba naik bintik macam gigitan nyamuk.  Kemudian membengkak.

Bila tak ubah seperti beruk kena belacan, baru terhegeh-hegeh ke klinik.  Itu pun puas ke sana sini mahukan doktor yang dah kenal.

Akhirnya mengalah, pergi juga jumpa doktor yang tak pernah buat rawatan.  Well, bila doktor tak biasa rawat di baginya ubat biasa.  Zyrtec+Piriton which I had consume earlier before seeing him.

Bezanya dapat suntikan.  Jadi marilah berdoa semoga gatal-gatal ini akan reda.  Malu rasanya bila tak berhenti menggaru.  Depan orang pun dah tak kira, miang punya hal.

Mean time, cari juga traditional remedy.  Anyone would like to share?  Cuci dengan air garam dah buat so other than that okay.  

Kalau tak baik juga terpaksa ke hospital.  Ini yang leceh but I pretty confident masalah ini akan berakhir.  

According to doctor, is either allergy towards food or surrounding.  Habuk ke hama ke pepijat ke semua boleh jadi so I took this reason sebabnya bilik dah lama tak berkemas.  Confirm kedap virus!

Kalau sudi, tolong doakan saya supaya gatal-gatal ini berlalu pergi.  Nak tengok gambar ke?  Nanti ya, buat masa sekarang fobia pula nak share.  Takut lama bertapuk di badan.



nota: macam-macam hal...

Saturday, January 11, 2014

::Update Biasa-Biasa::

Sepatutnya update blog sekerap mungkin antara azam 2014 tapi nampak gaya macam tak berapa nak menjadi.  Selagi isu internet dan laptop tak selesai, memang berkubur sahaja impian tersebut.

Sudah minggu ke-2 di tahun baru.  Alhamdulillah, permulaan baik bagi tahun ini meski masih ada perkara-perkara yang belum boleh diselesai sepenuhnya.  

Insyaallah, satu persatu akan dipermudahkan olehNya.  Yang penting terus berusaha dan berdoa.  Hanya Dia tempat mengadu terbaik.

Tahun ini juga anak-anak di rumah semuanya bermula sekolah.  Buah Hati masuk darjah satu, Cayang dan Manje ke tadika.  

Sunyi rumah bila mereka tiada.  Satu tapak ke hadapan mendekat diri dengan dunia luar.  Setiap kali mengenangkan kedewasaan mereka, setiap kali itulah juga hati dihambat sayu.

Beerti saya semakin jauh meninggalkan usia muda remaja, selamat datang usia dewasa.  Samada bersedia atau tidak, kenyataan harus dihadapi.  

Kalau tanya sesiapa, semua orang pun akan mengatakan tidak! hahaha..Janji hati sentiasa muda remaja.  Itu penting demi membawa keceriaan di dalam kehidupan seharian.

Ke mana sahaja hala tuju rakan-rakan hari ini?  Insyaallah petang ni saya nak ke restoran steamboat.  Ada orang nak belanja, Alhamdulillah.  Moga bertambah rezeki orang yang belanja kami hari ini.

Tak pernah pergi pun restoran steamboat ni.  Harap-harap menepati citarasa, nanti boleh bawa keluarga saya ke sana pula.  

Dah tak tahu nak cerita apa.  Berbicara tanpa imej macam tak best pula.  Nak buat macamana, pinjam laptop Macho Man bukan pandai nak download gambar segala.  Redha!

Umur panjang saya sambung berbicara lagi.  Saja update supaya bergeraklah juga senarai entri.  Sayang, idea mencurah tapi kekangan kemudahan membantutkan segalanya.



nota:  sedang berfikir....

Wednesday, January 1, 2014

::Suria 2014::

Indah benar suria pagi 2014.  Bibir hanya mampu mengukir senyuman tatkala masih bernafas di tahun baru, Alhamdulillah.

Apa perancangan di hari kelepasan am?  Cuti atau tidak masa saya sama sahaja.  Mengharapkan kesibukkan akan menjadi teman sejati sepanjang 2014.  

Malam tadi ada perhimpunan aman di Dataran Merdeka.  Ramai suara sinis menyindir tak turut serta ke?  Its okay, they have my support from far.

Kita punya hak untuk bersuara bukan bila merasakan sesuatu tidak kena dan isu kenaikkan harga bukanlah perkara enteng kerana kesan terasa sangat!

Jika tidak TURUN ke jalan, saluran mana lagi hendak KERAJAAN dengar rintihan?  Sedangkan apa sahaja kita lakukan selama ini seolah tidak membuka mata pihak berwajib.

Tak apalah seandainya ada tidak bersetuju dan selesa dengan kenaikkan harga tapi bagi kami yang sangat tersepit, itu adalah antara usaha meski saya yakin KERAJAAN memandang sepi.

Alamak, kenapa di hari nan indah ini saya membebel perkara menyengit hati?  Supposed fill with something positive to start my day.

Okaylah, nak siap siaga.  Mahu menjemput Abang dan mengisi hari pertama 2014 dengan perkara-perkara indah.  Esok Buah Hati mula bersekolah, tak sabar nak kongsi pengalaman!




nota:  hanya perlu senyum...

::Selamat Datang 2014::

Secara rasminya 2013 melabuhkan tirai dan memberi laluan pada angka 2.0.1.4. pula membuka lembaran baru.  Alhamdulillah masih lagi dipanjangkan usia untuk terus menikmati setiap detik yang ada.

Tidak dinafikan, 2013 banyak memeta kenangan-kenangan duka.  Ujian diberikan bersilih ganti sehingga ada ketika hilang punca.

Namun dalam setiap ribuan kepahitan, terselit momen indah untuk dikenang dan disimpan rapi.  Biar hanya mengukir senyuman seketika itu sudah cukup membawa erti.

Alhamdulillah, disaat 2013 siap siaga menutup episod, Allah turunkan berita gembira tidak terperi.  Segala kepahitan yang ditelan selama ini serasa hilang dengan hanya setitik kemanisan.

Ternyata 2014 adalah langkah baru bagi kami semua.  Segala rintangan didepani selama ini akan menjadi panduan membina sebuah kehidupan lebih bermakna, Insyaallah.

Pentas 2013 sangat hebat!  Banyak lakonan dipertontonkan dalam membuat pertimbangan siapa kawan siapa lawan.  Bukan semua yang baik itu berterusan baik dan tidak semua yang jahat selamanya jahat.

Terima kasih tak terhingga pada beberapa individu yang amat memahami situasi sebenar dan sering mengutus kudus doa supaya segala permasalahan berjaya dirungkai dengan segera.

Entah kenapa, saat menaip entri ini tersenyum mengingat apa telah dilalui.  Betapa hebat dugaan Mu Ya Allah, hebat juga diri ini tegak berdiri menerima semua ketentuan.  Segalanya penuh hikmah!

Tidak lupa buat keluarga serta insan bertakhta di hati.  Apa lagi diperlukan selain dari kasih sayang?  Menerima itu semua dari mereka sudah besar rahmat kerana kasih dihulur sayang diberi tiada bandingan dengan sebarang material di dunia.

Semoga 2014 akan dipenuhi dengan keceriaan dan detik-detik indah untuk diabadikan.  Allah tidak menghambat umatNya dengan duka nestapa sentiasa, betul tak?

Apa azam rakan-rakan?  Saya kalau nak disenaraikan, rasanya berkajang-kajang muka surat sementelah tiada satu pun azam 2013 berjaya digapai.  Nampak gaya bawa ke tahun 2014 dan ditambah dengan senarai baru.

Salah satu darinya nak rajin update blog?  Heheheh...Dah hampir 4 tahun, prestasi setakat itu sahaja.  Tak mencabar langsung!  Harap juga dapat tambah kawan baru di alam siber :)

Yang lain-lain tu biarlah rahsia.  Kalau berjaya diwar-warkan, kalau belum masanya nak direalisasikan kita diam-diam sudah.

Selamat Tahun Baru bagi membaca.  Terima kasih sudi menjenguk ke daerah yang tidak seberapa ini.  Maaf seandainya menyinggung nurani melalui kata-kata tidak terjangka keluar dari fikiran.

Beralih tahun beerti bertambah usia.  Oh tidak!!!!



nota:  sambut mana?


There was an error in this gadget