Followers

Saturday, October 29, 2016

::Selamat Bercuti::

Betul-betul tak sangka cuti Deepavali sekarang lebih dari sehari.  Pernah dengar Kerajaan nak beri lebih memandangkan Hari Raya dengan Tahun Baru Cina dapat minimum dua hari.  Ingat tak laksana lagi.

Atau sebenarnya memang belum dapat cuti dua hari lagi tapi boss baik hati beri extra sehari.  Entah.. Sepatutnya ada lebihan cuti seronoklah sedikit, masalahnya sedikit dirundung murung :(

I'm suffering from slip disc (SD).  Dah bertahun-tahun lamanya.  Most of the time okay, kadang-kadang terkehel juga.  Bila sakit, katil peneman setia.  This round already being suffered few days back.

Konon nak lawan rasa sakit gagahkan diri pergi kerja.  As a result, sampai hari ni sakit berpanjangan.  Nak serah diri ke hospital takutlah sebab confirm kena tahan.  Warded pun setakat berehat kemudian kena jalan buat fisio.

Feel miserable bila cuti hanya mampu baring although bukan dapat berjalan ke mana pun but at least nak feel the holiday mode.  Nasib baiklah banyak cerita record belum tengok lagi.  Best time to catch up and delete!

Nak dijadikan cerita, or maybe another little kifarah for me, i missed few steps of staircase while come down.  Terhentak badan & now can feel the pain gettin stronger.  Hmm...dugaan betul.

Tengok FB kawan-kawan meriah berjalan-jalan.  Anak-anak paling seronok especially for those who just completed  school exams.  Retreat time for them.  Walaupun setakat hang out dekat-dekat, wajah ceria jelas kelihatan di muka mereka.

Well, I get used with this situation.  Melepak sambil tengok TV di rumah.  Nak keluar ke mana-mana, kantung poket harus diambil kira.  

With nowadays economic situation, kehendak untuk berbelanja harus disekat.  Mana yang ada better save and try to get rid those debt slowly.

Tak naklah cerita perihal keadaan semasa yang sangat mencemuihkan.  Pusing-pusing benda yang sama juga berlaku, pengakhiran rakyat juga terpaksa menerima dengan berat hati.  Jalan penyelesaian membantu kehidupan rakyat yang tersepit tidak pernah ada.

Hari inikan Deepavali.  Kalau dulu zaman persekolahan meriah juga.  I still remember, walaupun tak meraikan saya tetap beli kad ucapan dan hantar pada rakan-rakan yang menyambut perayaan tersebut.

Kalau tak beli pun, I'll asked Mama/Papa to bring home their company's card so that I can send to my Hindu's friends.  Those days are so memorable.  Don't think our kids did the same way like us.

Maruku is one of my favourite crisp.  Memang takkan malu minta kawan-kawan bawakan sebagai kudapan and YES they did prepare special for me.  Now, I have less Indian friends (most of them migrate to other country) kalau teringin beli jelah jawabnya but the taste hmm..bolehlah!

While doing this entry, keadaan di luar rumah sangatlah meriah dengan dentuman mercun.  Although not from my neighbourhood area, sebab my housing area ni tak ramai kaum India but I still can roam the festive mood.

I know most of us feel uncomfortable dengan kemeriahan mercun ni tapikan apa salahnya.  Kalau raya kita, orang kita main sampai ke Subuh pun tak ada orang nak marah sangat, when their time's come we give them a chance.

Sometimes, this tiny issue we don't have to take serious.  I do understand especially those who having babies and small kids.  Nak buat macamana, this is Malaysia.  We celebrate all races celebration so "give and take" shall pun into the counter.  

Apa pun, pandangan kita berbeza.  If you asked me, I more favour on building harmonies surrounding.  Tak suka nak ada persisihan kaum yang ketara.  If you have the other way round of opinion it's okay =)

Well, its about time now!  Pinggang makin mencucuk-cucuk rasa sakit.  I can't spend longer period in seat while pain.  Selamat Bercuti semua dan Happy Festive Malaysian!


nota:  nanti saya sambung kisah ya...

   

 

Tuesday, October 25, 2016

::Langkah Bermula::

Last entry basically how I made up my mind to move on.  Not that easy for me cause I used to be as what I am.  Sebenarnya selesa dengan apa yang dah ada, malas nak fikir lebih-lebih.

Seriously, once I reached home after that night I hardly sleep.  Terfikir-fikir betul atau tidak keputusan yang diambil yet I haven't share with anybody in my family.  

At this point, you guys can imagine how pushy he is.  Almost everyday asked about the same things "GETTING MARRIED" and keep repeating the same phrase "WHEN WE CAN ANNOUNCE THE  GOOD NEWS?"

Kebetulan within the period, my lil sister Ayu Bam-Bam wanted to go to Johor for attending her friend's wedding so I offered her to be her chauffer and at the same time, I told Abang let's visit his brother and discuss further.

Abang ada seorang adik, Anuar tinggal di Johor Bharu.  Demi bertugas untuk negara, dia agak sukar mendapat cuti.  Since our planned just a few months ahead adalah lebih baik bincang dengan dia untuk aturan cuti.

So we went there and have a brief discussion.  Terukkan?  Belum pun lagi berbincang dengan keluarga sendiri dah pergi berbincang dengan bakal adik ipar..hehehe...

Bukan untuk membelakangkan sesiapa tapi nak buat aturan dengan rapi sebab tempoh tersangat pendek.  Yes, we decided to get marry somewhere around October/November.  

Some more, we plan not to have both side wedding reception since Abang's side have less-hand.  Orang tua-tua pun susah dah nak beri komitmen maka adalah lebih baik dibuat sebelah pihak sahaja.

Sebab itulah penting to put everybody's consideration before we can get our exact date.  I'm sure Abang will try harder to get every single person in his family to gather on his big day.    

I guess no big deal from my side since my siblings all are around includes relatives.  Sebelah Papa mostly stay in KL,Perak & Kedah so I know I can't held reception on Sunday.

Sebelah Mama paling senang sebab mereka semua memang tinggal di KL & Selangor.  Just give them one month notice more than enough ;}

Approximately we get the answer and blessing from them.  Berdebar juga hati bila di saat itu.  Masakan tak berdebar, I still keep shut my mouth for my side.  Buatnya Papa & Mama disagree?!

Dalam berdebar, tetap juga jelajah JPO.  Cari barang hantaran kaedahnya!  Tapi ended up bila barang Abang sahaja sebabnya I still need my family blessing.  Tak best buat kerja tapi diaorang tak tahu.

So, the first person get to know my best friend Mimie and second to know are this couple,  Anuar and his wife, Nina.  

Starbuck JPO.  Waktu ni belum jadi biras lagi.  Sekarang, she's one of the best Biras I have.  Actually semua pun okay.  Mungkin semua pangkat adik itu yang boleh ngam.  I told you, I am a good big sister!  
 

Makan malam di.....alamak dah lupa tapi restoran yang dekat dengan Dataran Johor.  Apa yang kami makan??  Tengok next picture..


 Seafood yeah!!  Sedap sangat terutamanya ketam black paper tu.  Sebagai pencinta makanan laut, saya sangat-sangat menghargai lauk sebegini.  Makan sehingga ke titisan akhir!

Walaupun pergi dua hari, sempat juga jalan-jalan sekitar JB.  Well, it's not my first time been there so just visit new places never being before. 

A day before say goodbye to JB, sempat ke Lat's Place.  Restoran bertemakan "Kampung Boy" oleh kartunis tersohor Datuk Lat.

My review, just so-so!  Mostly from menu not available cause they handling big group's visitor.  We just ordered drinks, syrup & ABC.  Price wise?!  For sure bukan harga tepi jalan, nama pun dah restoran.





Banyak lagi gambar tapi I choosed a few.  Macam tak best bila gambar tak watermark, sebabnya ada orang lain di dalam gambar.  Lat's Place ni kalau tak silap di Puteri Harbour.  

 Once settled walk-a-bout, it's time to say goodbye JB and welcome a new reality.  Reality that I'm getting married...hehehe..

Nanti kita sambung lagi..wink..wink...



nota:  terimbau..
 

 

Sunday, October 23, 2016

::Sebuah Permulaan::

'Ter' rajin buka laptop dan scroll gambar-gambar yang dah agak basi tersimpan.  Inilah bila bermasalah dengan software, di mana saya tidak begitu up to date dengan segala software yang ada.

Bukan masalah besar pun cuma tak tahu nak buat watermark.  Itu sahaja!  Fikir beribu kali nak upload gambar tanpa sebarang signage..he..he..he..macam popular sangat romannya.

Abaikan sahajalah watermark.  Saya bersangka baik gambar-gambar saya tidak akan disalahgunakan pihak tidak bertanggungjawab.  Lagi pun gambar bakal dikongsi taraf biasa-biasa sahaja.

Gambar ni ada kenangan sebenarnya.  It was Abang's 38th birthday!  Sekarang umur dah 40.  Kebiasaan bila sambut harijadi kami akan keluar bertiga pergi makan-makan and of course at nice cafe or restaurant.  Kata hari istimewakan ;)

Apa yang lebih special, hari itulah kami berbincang secara serius untuk ke peringkat seterusnya dalam hubungan kami, genap 16 tahun bercinta on that year.  Ramai juling mata dengar tempoh "saling kenal-mengenali" kami.

Kalau kahwin di awal perkenalan, I already have a teenager kid by this time.  Ini semuakan perancangan Allah SWT so no regret or no question at all.  

Kenapa ya saya tak made up my mind before that?  Ada juga pertikaikan saya terlalu mementingkan diri sendiri sehingga Arwah Ibu Mertua saya tak sempat lihat kami bersatu.  Well, you are not in my shoes!

I know am being so practical in my life.  Apa sahaja berlaku I will let time decide for it.  In between, terlalu banyak perkara menguasai fikiran sehingga saya takut untuk memberi komitmen pada sesuatu yang saya anggap sangat-sangat besar!

I love being in free and easy relationship without put any weight in future.  Yes, he did asked me several time or maybe almost every year when all this will come to good end.  My answer would be "belum masanya".

Sepanjang bercinta we never cheat with each other.  Bergaduh hanya pada perkara yang lebih menjurus kesefahaman yang sememangnya sukar mendapat titik persamaan di dalam setiap perhubungan.

Tapi kesabaran yang dimiliki buatkan saya begitu kagum.  Tell me in 16 years hubungan mana tidak akan dilanda badai?  Percintaan mana yang tidak akan diuji?  There's a point I almost give up but than he make me belive we can go through successly.

Sehinggalah dia berhenti bertanya BILA dan saya pula terjentik di hati untuk go further.  Di saat itu juga Abang dianugerahi ujian yang sangat-sangat besar buat dirinya. 

He nearly gave up with those obstacle tapi Allah tidak akan membebani umatnya dengan perkara di luar kemampuan.  Pada detik itu saya bertekad to be with him for the rest of my life and I don't want to be someone outside his circle.

So on his special date, dengan bersahaja saya beritahu why not we make this year more special?  Mustahillah dia tak nak.  Lama gila dia tunggu!  We share the news with our best friend, Mimie The Diva (MTD) yang mengenali kami di kala susah dan senang.

Why he?  Because we need his involvement in our special day.  Not only on the day but through out the journey until to the end.  Terukkan?  Bukan nak bincang dengan keluarga dahulu.  It's actually a spontaneous moment.  

Beside celebrating Abang's Birthday we discuss lot of thing tapi perkara-perkara basic.  Sebabnya mestilah kena dapat persetujuan keluarga walaupun secara dasar keluarga akan bersetuju.  I still a daughter to my parents and he still have father+sibilings to get involved :)  

Di situlah sebuah permulaan, di Plan B Cafe Bangsar.  Kami bertiga dan saya memberanikan diri untuk membuka langkah ke depan.  Bila ingat-ingat semula, nak tergelak pun ada.  

Well, inilah namanya kenangan.  Kenangan dua tahun lalu ;)

 Kebetulan Abang's friend's wife bekerja di situ so we got complimentary cake from her.  Rezeki namanya tu sebab bukannya tahu pun dia kerja di situ

Next story, kalau saya rajin nanti saya kongsi lagi ya.  Not that easy tau!  It tooks how many years baru nak buat entri ni...hehehehe...


nota:  niat baik di balas baik...


 

Saturday, October 22, 2016

::Meriah Viral::

Tanpa disedari "viral" yang sentiasa berada disekeliling kita sudah menjadi sebahagian dari kehidupan seharian.  Setiap hari ada sahaja isu/cerita mahupun video yang bertali arus ditekan butang "share".

Kita sama sekali tidak pernah terfikir akan kehadiran "viral" ini satu hari nanti.  Jika dahulu, kita menggunakan kuasa mulut untuk "viral" kan sesuatu.  Akan ada kumpulan-kumpulan gosip yang takkan penat menyebarkan berita :}

Hari ini, hanya dengan ketukan di hujung jari nah, segalanya terus dikongsi.  Baik vs Buruk, Benar vs Dusta, Sedih vs Gembira, Info vs Berita, Gambar vs Video semua ini akan beredar berpusing-pusing di laman sosial.

Di sinilah tahap akal memainkan peranan.  Pertimbangan sewajarnya harus diambil sebelum kita menjadi sebahagian dari dunia "viral" kerana ianya juga umpama KATA, sekali terlajak tidak akan sama sekali bisa diundur.

Secara jujur seram saya bila melihat pentas "viral".  Sewenang-wenangnya caci-maki menjadi warna utama dari jaguhan keyboard yang kental melampias kemarahan pada sesuatu isu tidak mereka gemari.

Tanpa sebarang usul periksa, apa sahaja terhidang di depan mata akan terus menerima pelbagai reaksi.  Seringkali ketidakadilan akan wujud bila mana hanya sebelah pihak sahaja bakal dihakimi.

Setiap negetif pasti ada sudut positif.   Kita sentiasa inginkan apa sahaja berita sampai secepat mungkin.  Jika boleh janganlah jadi orang terakhir mengetahui apa yang sepatutnya.  Oleh itu "viral" mengambil posisi dan menjadi salah satu sumber dalam sebaran maklumat.    

Acap kali ia juga membantu situasi-situasi cemas serta perlu mendapat bantuan umum.  Hidup di dunia bukan berseorangan, tolong-menolong melalui laman sosial sering juga mengambil tempat.    

Kepesatan teknologi benar-benar menguasai kehidupan.  Betapa kuat kebergantungan kita ke atas kemajuan dunia sosial.   


nota:  sedih sebenarnya...

Tuesday, October 4, 2016

::Lost a.k.a Hilang::

Setelah sekian lama, hari ini terlintas menjenguk ruang peribadi yang lama ditinggal sepi. I am lost!! Lost within the transition, the best word to described on.  Terlalu banyak perubahan dialami.

Asal nama kehidupan mana pernah kering dari air mata namun hilai tawa bersilih menjadikan hari dilalui mencipta kenangan tersendiri.  Setiap detik ternyata milik mutlak 
Allah SWT.

Andai diberi keizinan untuk terus gagah di sini mungkin ada perkhabaran akan dikirim namun jika sebaliknya segala apa menjadi coretan biarlah terpahat seperti seadanya.

Yang penting Maha Pencipta masih sudi meminjamkan segala apa dimiliki sehingga detik waktu di mana tiada insan bisa ketahui rahsia penamatnya.  

36 tahun bukan tempoh singkat tetapi masih terlalu banyak untuk dicari demi kebahagiaan hakiki.  Sering terfikir adakah 36 tahun lampau tidak diisi sebaik mungkin sehingga masih merangkak dan kerap tersungkur?

Atau ianya bahagian yang telah tertulis sejak di Loh Mahfuz, barangkali juga :) 


nota:  terus berfikir...   
There was an error in this gadget