Followers

Saturday, October 29, 2016

::Selamat Bercuti::

Betul-betul tak sangka cuti Deepavali sekarang lebih dari sehari.  Pernah dengar Kerajaan nak beri lebih memandangkan Hari Raya dengan Tahun Baru Cina dapat minimum dua hari.  Ingat tak laksana lagi.

Atau sebenarnya memang belum dapat cuti dua hari lagi tapi boss baik hati beri extra sehari.  Entah.. Sepatutnya ada lebihan cuti seronoklah sedikit, masalahnya sedikit dirundung murung :(

I'm suffering from slip disc (SD).  Dah bertahun-tahun lamanya.  Most of the time okay, kadang-kadang terkehel juga.  Bila sakit, katil peneman setia.  This round already being suffered few days back.

Konon nak lawan rasa sakit gagahkan diri pergi kerja.  As a result, sampai hari ni sakit berpanjangan.  Nak serah diri ke hospital takutlah sebab confirm kena tahan.  Warded pun setakat berehat kemudian kena jalan buat fisio.

Feel miserable bila cuti hanya mampu baring although bukan dapat berjalan ke mana pun but at least nak feel the holiday mode.  Nasib baiklah banyak cerita record belum tengok lagi.  Best time to catch up and delete!

Nak dijadikan cerita, or maybe another little kifarah for me, i missed few steps of staircase while come down.  Terhentak badan & now can feel the pain gettin stronger.  Hmm...dugaan betul.

Tengok FB kawan-kawan meriah berjalan-jalan.  Anak-anak paling seronok especially for those who just completed  school exams.  Retreat time for them.  Walaupun setakat hang out dekat-dekat, wajah ceria jelas kelihatan di muka mereka.

Well, I get used with this situation.  Melepak sambil tengok TV di rumah.  Nak keluar ke mana-mana, kantung poket harus diambil kira.  

With nowadays economic situation, kehendak untuk berbelanja harus disekat.  Mana yang ada better save and try to get rid those debt slowly.

Tak naklah cerita perihal keadaan semasa yang sangat mencemuihkan.  Pusing-pusing benda yang sama juga berlaku, pengakhiran rakyat juga terpaksa menerima dengan berat hati.  Jalan penyelesaian membantu kehidupan rakyat yang tersepit tidak pernah ada.

Hari inikan Deepavali.  Kalau dulu zaman persekolahan meriah juga.  I still remember, walaupun tak meraikan saya tetap beli kad ucapan dan hantar pada rakan-rakan yang menyambut perayaan tersebut.

Kalau tak beli pun, I'll asked Mama/Papa to bring home their company's card so that I can send to my Hindu's friends.  Those days are so memorable.  Don't think our kids did the same way like us.

Maruku is one of my favourite crisp.  Memang takkan malu minta kawan-kawan bawakan sebagai kudapan and YES they did prepare special for me.  Now, I have less Indian friends (most of them migrate to other country) kalau teringin beli jelah jawabnya but the taste hmm..bolehlah!

While doing this entry, keadaan di luar rumah sangatlah meriah dengan dentuman mercun.  Although not from my neighbourhood area, sebab my housing area ni tak ramai kaum India but I still can roam the festive mood.

I know most of us feel uncomfortable dengan kemeriahan mercun ni tapikan apa salahnya.  Kalau raya kita, orang kita main sampai ke Subuh pun tak ada orang nak marah sangat, when their time's come we give them a chance.

Sometimes, this tiny issue we don't have to take serious.  I do understand especially those who having babies and small kids.  Nak buat macamana, this is Malaysia.  We celebrate all races celebration so "give and take" shall pun into the counter.  

Apa pun, pandangan kita berbeza.  If you asked me, I more favour on building harmonies surrounding.  Tak suka nak ada persisihan kaum yang ketara.  If you have the other way round of opinion it's okay =)

Well, its about time now!  Pinggang makin mencucuk-cucuk rasa sakit.  I can't spend longer period in seat while pain.  Selamat Bercuti semua dan Happy Festive Malaysian!


nota:  nanti saya sambung kisah ya...

   

 

1 comment :

There was an error in this gadget