Followers

Thursday, January 15, 2015

::Borak Kosong::

Hari ni badan tak berapa nak sedap.  Bangun pagi selsema menyerang, ingatkan resdung tapi dah membawa ke tengahari bersin so confirm flu.  Currently, Ayu Bam Bam warded.  Batuk makin hari makin teruk, serah diri ke hospital terus kena tahan.

Sedang mencari kekuatan diri.  Biasalah, bila dilanda masalah fokus menerawang entah ke mana.  Pelbagai perkara menerjah kotak fikiran.  Graf kehidupan dalam tempoh 2-3 tahun ni sekejap naik sekejap turun.  

Statik lama di bawah kemudian naik sebentar lantas turun semula.  Alah bisa tegal biasa.  Sebenarnya apa yang sedang dialami saat ini jauh lebih baik dari sebelum tapi hati berbisik halus, sampai bila agaknya?

Dalam keadaan begini, rumahlah segala-galanya.  Di bawah bumbung menumpang kasih anak-anak di rumah.  Gelagat dan celoteh masing-masing yang bisa merawat lara di hati.  Lupa seketika jerih-perih kehidupan dunia.

Ramai juga bertanya bila nak kongsi gambar kahwin.  Macam tak percaya pula bila ada yang aju persoalan sedemikian.  Yalah, di sini saya jarang menyapa tak terfikir punya follower.  Senang cerita, saya lebih syok sendiri di sini.

Eh, siapa ikuti drama Cinta Ibadah di Astro?  Asalnya saya terpikat pada lagu latar drama ini yang dinyanyikan oleh Melly Goeslow.  Kemudian dari seminggu jadi dua minggu sehinggalah ke hari ini.

Sebenarnya dah bosan sebab cerita meleret habis.  Dah bertukar-tukar watak.  Watak asal hampir ke semuanya telah tiada.  Seolah-olah sudah menonton cerita baru.  Tapi itulah, bila jam 5 tangan gatal menekan remote.  

Lepas tonton bising mengadu macam-macam.  "Ntah apa-apa" lah..."Bosan" lah.."Makin mengarut cerita ni" dan banyak lagilah.  Tapi mata tak lepas, kecelaruan minda betul!  Belasah sahajalah, lagi pun masih punya masa terluang.

Pengarah dan penerbit nak tiru konsep sinetron Indonesia barangkali.  Rasanya ramai pun dah mula komplen cerita ini makin tak best.  Harap-harap Cinta Ibadah ini akan tamat sebelum penonton semakin bosan.  Nanti semakin ke hujung semakin merudum peratusan penonton.  

Dua tiga hari ni, cuaca begitu baik.  Bagus sebenarnya untuk kami yang ingin menyiapkan kerja-kerja pembinaan, tapi itulah ada pula masalah tak diduga.  Tak tahulah boleh siap pada masa dijanjikan atau tidak.  Tawakal sahaja yang kami ada.

Oppss..terbawa pula emosi ke dalam ni.  Cerita lainlah.  Hmm..okay 2-3 hari ni sibuk perihal BR1M.  Ramai dah dapat semenjak Isnin lagi.  Saya tak update butiran diri, setakat hari ini tak terima lagi.  Tak pasti dapat atau tak untuk tahun ini.

Bukan tak nak kemaskini cuma hari tu agak sibuk dengan macam-macam hal.  Online pun jarang sekali mana nak teringat.  Sekarang semua dah dapat, baru terhegeh-hegeh nak kemaskini.  

Kalau dapat Alhamdulillah, tak dapat nak buat macamana.  Salah sendiri, terima sahaja ketentuan dengan redha.  Lagipun ini semua berkaitan dengan rezeki.  Kalau memang bukan rezeki takkan nak mengeluh.

Apa khabar agaknya saudara kita yang dilanda musibah banjir haritu?  Update melalui FB ramai dari KL/Selangor turun ke Pantai Timur hulur bantuan.  Terukkan kesan banjir.  Seolah-olah dilanda Tsunami.  

Habis berlumpur.  Paling tak sangka bila tengok almari boleh tersangkut di pokok.  Kuat arus dan begitu dalam air.  Tak dapat nak bayang keadaan di sana sewaktu banjir.

Hari tu, ada biras tunjuk gambar rumah mereka selepas banjir.  Habis kosong rumah.  Segala barang-barang hanyut.  Rasanya kalau rumah tidak dibina dengan kukuh, confirm hanyut sekali.

Besar dugaan mereka di tahun 2015.  Yalah, nak kumpul harta bukan senang, sekelip mata  hilang begitu sahaja.  Adalah hikmah disebalik musibah.

Got to go.  Nanti borak kosong lagi.  Terima kasih sudi membaca, walaupun tiada pengisian.  Salam Khamis buat semua!



nota:  sedang mencari momentum...    

Tuesday, January 13, 2015

::Selamat Datang 2015::

Walaupun telah berada selama 13 hari di tahun baru, rasanya belum terlewat lagi untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2015.  Biasalah, jarang bersantai di sinikan tapi baca blog lain belum pernah culas :)

Bertukar tahun baru beerti new resolution walaupun azam sebelum ini belum terlaksana.  Saya berazam untuk tidak memasang azam..hehehe...Bukan kecewa cumanya malas nak fikir.

Sebabnya perkara sama berulang kali.  One among others yang famous mestilah nak kurus which I guess it will not turn to reality.  Tak jadi kenyataan pun tak apa asalkan kesihatan di tahap baik.

Semakin tua bukan senang nak maintain kecergasan.  Kalau sering jatuh sakit alamatnya banyak kerja bakal terganggu.  Sebab itulah saya redha begini asal jangan bertambah muatan.

A not that good kick start for our 2015.  Banyak isu belum mampu diselesaikan di tahun 2014 mengakibatkan beberapa perkara tidak diingini berlaku.  Bertabahlah wahai hati, Insyaallah segala kerja keras akan dibayar setimpal. 

Setelah mengharungi banyak kepayahan sebelum ini, I wish to be more positive kerana ianya kunci bagi segala-galanya.  Kekerapan memikirkan perkara negetif bakal melemahkan separuh dari keyakinan diri.  

I am happy to be who I am although tidak dikelilingi ramai taulan.  Cukuplah dengan apa yang ada.  Tertarik bear dengan kata-kata seorang teman akrab saya pagi ini "TATKALA DIDATANGI KEPAYAHAN TIKA ITU BARULAH MUNCUL SIAPA TEMAN SIAPA LAWAN".

Saya memahami apa yang dilalui caused once a upon a time I'd been in her shoes.  Sakit hati+sedih bercampur baur, tetapi itulah hakikat.  Well, rambut sama hitam tapi hati lain-lainkan?

Kalau boleh, 2015 ni mohon Allah tidak mewarnainya dengan 1001 kisah sedih.  Baik untuk diri saya dan keluarga, termasuk juga negara.  Kita pun sedia maklum dengan pelbagai kisah mengundang airmata terpaksa dilalui sepanjang 2014.

Mari kita sama-sama berdoa 2015 menjadi antara tahun terbaik buat kita semua.  Kita sama-sama berubah ke arah lebih baik, berfikiran positif dan sentiasa redha dengan segala ketentuan.    



nota:  dah tak tahu nak celoteh apa..


There was an error in this gadget