Followers

Friday, June 29, 2012

:: KFC?! hmm.. ::

As-salam di Penghulu Hari buat rakan-rakan alam siber :)  Seperti biasa, hari Jumaat adalah hari dinantikan terutamanya yang bekerja.  Manakan tidak, selepas Jumaat akan muncul dua hari bercuti, itu yang semua bersemangat.

Entri ini tidak ada kena-mengena dengan hari Jumaat TETAPI lebih kepada rasa tidak berpuas hati/rungutan.  Maka, entri ini akan dipenuhi dengan bahasa rojak, sekejap cakap Melayu sekejap cakap Omputih..Heh!!  

Dalam minggu ni, rasanya hari Isnin lepas tiba-tiba tekak teringin makanan segera KFC.  Sementelah ada tawaran 50% bagi pinggan kedua, racun Macho Man untuk turut serta walhal kalau ikutkan mereka lebih tertarik untuk ke Subway.

Malangnya kami tak aware offer valid before 9pm.  Sampai KFC Kota Damansara, round 9.05pm macam tu so no 50%.  Tak apalah, dah alang-alang sampai makan sahaja.  Lagi pun nak cuba resipi baru Hot & Spicy.
 
Bila sampai, amazed juga dengan KFC's new look.  Tetapi bertanya juga dalam hati, "adakah servisnya tetap sama seperti dulu?" which KFC Kota Damansara sangatlah terkenal dengan servis yang super duper slow!

Rupanya mereka dah invent new ordering systemOrder kaunter lain, pick-up kaunter lain.  Teruja juga, yalah tak perlu nak beratur panjang to place order.  Malangnya, staff still with the lame attitude.  

Kita tanya macam ni, dia jawab macam ni.  Which i feel disgust!  Yang paling saya ingat, I asked mix (original & spicy) rib for my snack plate and Ayu Bam Bam asked for mix thighI know its a bit pening la dengan our demand.

If you cannot provide just say so, tak adalah I question it later.  Tapi that counter girl straight away sound us, "Order one plate spicy thigh, satu lagi rib orginal.  Apa-apa jelah ya?"

Which indirectly I will get one thigh and one rib on my plate.  Betul tak?  so I reply NOThen dia pula rasa bengang ke apa, "ok-ok saya faham!" sambil muka mencuka dan tidak berpuas hati.

Settle bayar, she gave us receipt together with waiting number, ala-ala hospital & bank.  Bila tengok di skrin baru naik nombor 33, our number 41.  Roughly, about 7 person infront of us.  Bila fikir-fikir, ridicously punya sistem.

Why I said so?  Just imagine, you order 1 burger and drinks but you have to wait around 10-15 minute just to get your meal.  Sudahlah waktu order kena tunggu roughly about 3-10 minutes depends on que.

Its better for them to open more counter for instance 5-6 than separate it into two.  Than get some staff standby at the back to take whatever order from front desk.

Juga adalah lebih baik order dan terus tunggu di depan kaunter seperti sebelumnya.  Dah tentu-tentu memang kena beratur sekali jalan.  Sekali harung 15 minit terus. 

Bila makanan sampai hati mula sakit cause we have no right to argue sebabnya kaunter tu cakap bukan salah mereka.  Damn!!

And its happen to us, the chicken that I asked not as same that I request.  Dah agak perkara ini berlaku disebabkan kesengalan kaunter bayaran tadi.  Guess what, I received 4 thigh yang rupanya sangatlah azab.  Kecil-kecil! (malangnya tiada gambar sebagai bukti :( ) 

Bila minta tukar, dia kata sama sahaja.  Siap kaunter girl yang took our order previously boleh pula cakap dengan kuat, "ini memang rib cuma kecil sedikit!"  Hello, although am not a Chicken Master but I still know how to differentiate!

At the same time, ada seketul ayam dipinggan sudah terkoyak isi.  Seolah telah dicuit sedikit.  Bukan nak menuduh but as customer we have right to change right?  When we persoalkan, boleh Mak Nenek tu beritahu "Oh ini biasa.  Ayam tu melekat antara satu sama lain bila digoreng itu yang terkoyak.  Tak ada apa-apa masalah ni.  Tak rosak pun.  Boleh je makan."  Berbulu tak mendengar!  We are not ask for the explanation, just take back your chicken and change, as simple as that!  

Macho Man memang dah bengang, sudahlah kena berdiri lama, lepas tu sampai meal banyak sangat arguement.  Disebabkan malas nak bertekak, we just take what ever that they served dengan hati membengkak!  Lagi lama nanti jadi kes bertumbuk pula..ha..ha..ha..

Ayam kecil-kecil lagi satu hal, rasa tak worth it sangat.  Bayangkan Buah Hati makan drumstick hanya dengan 3 kali gigitan, dah habis.  Sorry KFC your quality getting worst!  Kesimpulan, dengan apa yang dihidangkan memang tidak mencukupi perut kami yang besar.

KFC is one of my favourite fast food.  Those days, I can't finish 1 piece of chicken because of the size and today, 2 pieces is not enough.  Tak kisahlah kalau nak kata saya buruk lantak ke tidak, tetapi am not satisfied at all.

Bila tak cukup ada ura-ura nak tambah (maybe inilah strategi KFC.  Small portion will make customer to repeat order) tapi mengenangkan nak menunggu nombor bagai, hasrat dilupakan.

Lagi pun hati panas bila nak tempuh semula kaunter order dan berhadapan sekali lagi dengan pekerja yang SSSAAANGGGAATTT PANDAI!

As a conclusion, I might think twice if I have to go and eat there.  Malas dah dengan KFC Kota Damansara.  Well, this is not our first time.  Banyak lagi insiden menyakitkan hati.  Ingatkan bila telah berubah wajah segalanya berubah.

That is why we much more prefer to go either in Giant or else out from our house area.  Dear KFC Kota Damansara, you are losing your potential customer because my family love to having it but your service totally SUCK! 

Order kaunter lain, setakat hari itu, hanya dua kaunter sahaja yang ada


Ambil di bahagian lain.  Tunggu nombor keluar di skrin ya..


Sabar berdiri menunggu makanan sambil.  Bukan dia seorang sahaja berdiri, ramai lagi yang turut sama.  Malas nak duduk di kerusi barangkali
      




nota:  memang agaknya customer service kualiti di Malaysia ini ditahap memalukan..entahlah..

Thursday, June 28, 2012

::Frustrated Citizens::

Last night, on my way sending Abang back we stuck in d middle of Jalan Duta - Jalan Istana.  Was wondering "traffic jam at this time?" dosen't make sense.

Then we realised there were road closure just to give ways for VVIPs, maybe DYMM Seri Paduka Baginga YDP Agong and their delegation from the palace, I guess.  Almost 15 minutes we were there.

While waiting, drivers get fed-up.  Many of them lost patience and they started re-act a bit crazy.  Honking and honking and honking.  Some of them made up a mind by came out from their vehicles and shouted which I do not bother to hear what they say.

Looking at that, we laugh.  I seems enjoy to see people's craziness even Abang join them by honking although I keep on warned him not to do so.  Press the honk once than laugh.  

Yes, we do lost our patience either but what else we can do?  It is normal for giving them ways as we already praticing it forever but than I realise something...

People nowadays have lost respect towards the ruler of the Country.  Those days, nobody will question when this thing happen even we will not going to honk or shout at the police because basically everybody knows this thing could happen without giving any notice.  Afterall, that's the reason we classified them as VVIPs. 

Today, people seems forgot about this hierachy.  They wanted everything to be equivalent.  They ask for their rights as in this situation, road are not supposed to be close just to give Sultan's/Prime Minister ways.

This is not first time, I have seen even worst.  They came out from the car and argue with the police, why have to wait for some time.  Luckily no fight turn on although situation quiet bad.

I still remember, those days when there's a troop of police escorting VVIP's we never question.  Even many of them proud for seeing royals in the street.

Why?? Why?? Why this thing happen?  As I said, why people lost their respectness easily towards important people in this country?  "Hey people, when you owned a luxury car it doesn't mean you should own a big head either"

Is this a sign of people start rejecting The Rulers?  Either we aware or not, today a lot of issues have been brought up regarding on Raja-Raja's capabilities.  Here and there people were talking about this.

Many already questioning King's responsibilities and their presences.  Honestly, I am not happy whit this situation.  Its has been stated in our constitutional even in Rukun Negara that we should "SETIA KEPADA RAJA DAN NEGARA" so please and please, just because of you are fighting for your politics ideology, don't twist any fact until people disrespectful our King.

I love our country and I love the beauty of our Constitution.  Don't easily put our peaceful state towards your passion to win people's heart.  Am not side with any politic groups as each of them have their plus point and negatives effect.   

I just getting worry with current situation.  Hope all of us will not turn to be as one of Malay famous probe "Kaduk Naik Junjung".  Just accept that we are normal citizens and give back something to our country using our smart and cleverness brain.  Not fight for unnecessary demand.

Is this the attitude we going to inherit to our next generation?  Are we forget that we should educate them with proper manner towards people and country?  Where is our responsibilities as an adult?

Malaysian people of democracy and I have right to say what I should voice out.  I neither right nor wrong but this is what I see from my eyes.  You guys free to talk about this thing but seriously, after last night insident I was so frustrated with Malaysian and as a conclusion people nowadays  NO RESPECT and NO PATIENCE!  shall I call you "A GROUP OF DISRESPECTFUL PEOPLE?" (based on what ever I seen)        




note:  how about people in our future?
   

  

               

Wednesday, June 27, 2012

::Wordless Wednesday 7::

Mencuba-cuba...


nota:  gambar lama..

::Wordless Wednesday 6::

Kenangan tercipta bersama...



nota:  ada rindu tersimpan..

::Merapu Di Malam Hari::

Antara sakit mudah hinggap pada saya setiap kali bulan puasa, ulser, tonsil dan sakit mata.  Dari dulu lagi 3 sakit ini sukalah muncul tatkala bersemangat merebut ganjaran Ramadhan.

Masalahnya, sekarang ini saya sedang berhadapan dengan masalah tersebut terutamanya ulser.  Seksa menanggung sakit dan bengkak di dalam mulut.  Terasa pipi kembung penangan ulser.

Barangkali kesan dari berpuasa sunat berterusan kerana itu masalah kesihatan mudah muncul.  Di tambah pula sekarang sedang musim "Raja Buah", walau saya tidak berapa menggemari tetap makan seulas dua.

Sebut durian, teringat hantu durian di rumah ini.  Siapa lagi kalau bukan Siti Cutie, Buah Hati dan Ninie. Mereka boleh menghadap sehari suntuk buah tersebut tanpa jemu.  Letaklah berapa banyak sekali pun, memang termampu masuk ke tekak mereka.

Kasihan pula pada Abang, musim kali ini dia dilarang keras menikmati.  Memang terliur tapi demi kesihatan kenalah butakan mata.  Dah sihat sepenuhnya, makanlah seberapa banyak yang mampu asal jangan memudaratkan.

Musim durian dan musim sakit pasti datang seiringkan.  Panas, sebab itulah kedua mereka tak dapat dipisahkan.  Harap jangan saya berjangkit demam ke, batuk ke kerana ingin benar memperbanyakkan puasa sunat sebelum terbitnya Ramadhan.

Eh, sebenarnya nak bercerita perihal apa ?  Melalut tak menentu.  Tak apalah, tiba-tiba idea hilang entah ke mana. Saya berbicara mengikut hati dan sebelum lebih melalut perlu berhenti dahulu agaknya.

Inilah akibatnya kuat berangan dan buat kerja sambil mata tertancap ke kaca televisyen.  Menerawang merata!  Oklah, tidur dulu.  Itu adalah lebih baik dari membuang masa tanpa arah tuju di sini ;)

Selamat malam dan bertemu entri lain, jika ada!




nota:  yaaappeeddaa..........    

Tuesday, June 26, 2012

::Menara Condong Teluk Intan::

Siapa pernah pergi Menara Condong Teluk Intan?  Walaupun kampung halaman di Perak dan perjalanan dari sana ke Teluk Intan hanya memakan masa kurang dari 1 jam, bulan Januari yang lalu barulah pertama kali saya menjejakkan kaki ke sana.

Itu pun kebetulan keluarga Abang ada sedikit urusan di Teluk Intan.  Terlanjur berdekatan, selesai majlis kecil mereka semua menuju ke sana.  

Bagi sesiapa yang belum pernah ke sana, jika dari Kuala Lumpur ikut sahaja Lebuhraya Utara - Selatan, keluar di persimpangan Bidor kemudian halakan perjalanan ke Pusat Bandar Teluk Intan.  Ada sahaja papan tanda menunjukkan ke arah Teluk Intan.

Perjalanan hanya memakan masa kurang dari 2 jam, itu pun mengikut kadar kelajuan normal.  Lagi deras kereta bergerak, lagi cepatlah akan sampai tetapi amatlah  tidak disarankan.   


Sewaktu di sana, sayangnya tidak dapat berpeluang menaiki menara tersebut.  Bagi yang ingin mendapat sedikit info sejarah mengenai Menara Condong ini, bolehlah ke sini.  Moga mendapat sedikit ilmu ;)


Dari jauh, nampak tak kecondongan menara tersebut?  




Dari dekat pula.  Ketarakan condongnya?  Ingat di Pisa sahaja ada menara condong?  Malaysia pun ada tau, walaupun tak setinggi mana.




Alang-alang kita abadikan gambar di sini =)




Bergambar bersama keluarga Abang.  Tak semua adik beradik dia yang ada, kalau ada semua memang penuhlah gambar ni


Puas bergambar dan jalan-jalan di perkarangan menara, mereka ambil keputusan untuk melajakkan perjalanan ke Teluk Batik.  Tak jauh mana pun, lebih kurang 30-45 minit pemanduan.

Untuk ke Teluk Batik, ambil jalan menghala ke Lumut.  Biasa sangat dengan jalan-jalan di sana kerana kampung saya di Sitiawan.  Teluk Batik dan Lumut sememangnya menjadi kawasan permainan saya.

Sampai di Teluk Batik ingatkan budak-budak nak mandi laut.  Sekali semuanya takut.  Barangkali tiada dewasa turut serta maka hilang keghairahan mereka.  Macamana yang tua-tua nak turut serta, bukannya ada bawa baju persalinan, kan ini berjalan terkejut namanya.

 Beriadah sambil meregangkan urat tegang dek berjalan ke sana sini




Menanti mereka-mereka menjamu mata di tepi Pantai Teluk Batik




Sempat juga budak-budak ni main motosikal berbayar




Habis acara di Teluk Batik, alang-alang terus ke Lumut boleh juga mereka membeli hasil laut.  Orang yang mudah dapat benda-benda tersebut seperti saya mungkin tidak hairan sangat.


Di belakang itulah jeti Lumut.  Nak ke Pulau Pangkor ambil bot di sini


Tidak dinafikan hasil laut di sini segar belaka.  GM tidak pernah beli ikan bilis di tempat lain.  Jika kami tidak pulang ke kampung pesan sahaja pada saudara mara di sana.  Harga juga jauh lebih murah jika dibandingkan di Kuala Lumpur.



 Masing-masing sibuk membeli, kami sibuk bergambar


 Berjalan-jalan di pekan Lumut


Selesai membeli-belah, hari hampir malam.  Makan malam sahaja di Lumut sebelum pulang ke Kuala Lumpur.  Meninggalkan Kuala Lumpur seawal jam 10 pagi, tetapi pulangnya lewat juga kerana ada insiden kereta rosak.

 Bergambar beramai-ramai di tepian tebing laut Lumut


Alhamdulillah, perjalanan dilindungi walau terdapat sedikit bencana kecil.  Seronok meski penat berjalan.  Bila lagi agaknya berpeluang berjalan sebegini?  Ada rezeki Insyaallah...









 nota:  terkenang kampung, ada duka tersimpan...biarlah!! 

::Words By Great Personalities::

In a day, when you don't come across any problems, you can be sure that you are travelling in a wrong path - SWAMI VIVIEKANANDA

Believing everybody is dangerous; believing nobody is very dangerous - ABRAHAM LINCOLN

Three sentences for getting success:  a)  know more than other  b)  work more than other  c)  expect less than other - WILLIAM SHAKESPHERE

I will not say I failed 1000 times, I will say that I discovered there are 1000 ways that can cause failure - THOMAS EDISON

Love your job but never fall in love with your company because you never know when it stops loving you - ABDUL KALAM

If someone feels that they had never made a mistake in their life, then it means they had never tried a new thing in their life - EINSTEIN

Do not compare yourself anyone in this world.  If you do so, you are insulting yourself - ALEN STRIKE

Everyone thinks of changing the world but no one thinks of changing himself - LEO TOLSTOY

Never break four things in your life, TRUST, PROMISE, RELATION & HEART because when they break they don't make noise but pains a lot - CHARLES

If we cannot love the person whom we see, how can we love God whom we cannot see? - MOTHER TERESA 

If you win you need not explain, but if you lose you should not be there to explain - ADOLPH HITLER

If you start judging people you will be having no time to love them - MOTHER TERESA

Winning doesn't always mean being first, winning means you are doing better than you've done before - BONNIE BLAIR
  

Received this through my email.  May this wisdom words able to motivate us.  Still have some in my inbox, hope to share here soon.






note:  what a day...   


::Merindui Seseorang::

As-salam..telah masuk hari kedua dalam minggu yang baru.  Banyak kerja yang menanti, atau hanya bergoyang kaki?  Tak kisahlah buat apa sekali pun asal jangan menyusahkan orang, betul tak?

Lagi beberapa hari Julai pula mula menjengah kalendar 2012, bermakna sebahagian dari tahun ini telah kita lalui.  Pasti banyak cerita tercoret sudah.  Apa sahaja yang telah berlalu biarkan ia sebegitu.

Entah kenapa secara tiba-tiba saya teringat akan seorang teman yang telah pergi menghadap Illahi.  Mengenali Allahyarham tidaklah begitu lama tetapi cukup untuk saya katakan betapa dia seorang insan yang baik.

Betapa beruntungnya Allahyarham di usia sebegitu muda telah dijemput ke sana.  Tidak perlu lagi berada di dunia fana.  Walau dunia ini indah, jangan lupa terlalu banyak tipu muslihat syaitan bisa menyesatkan.  

Benarlah kata orang, orang-orang yang baik ini cepat sahaja jangka hayatnya di muka bumi.  Sepanjang berkawan dengan Allahyarham saya begitu senang kerana dia sentiasa ada bila saya memerlukan.  Banyak kata-kata hikmah dilontarkan dan berpandangan jauh.  Hidup tidak berapa senang tetap berusaha mahu membantu keluarga.

Sayangnya adik-beradik Allahyarham tidak ada seorang pun yang menjadi.  Kerap juga dia mengeluh dan hiba mengenangkan nasib keluarga.  Atas dasar tanggungjawab dan kasihan kepada kedua ibu bapa, keputusan untuk tidak menyambung pelajaran terpaksa diambil.

Di saat rakan sebaya sibuk bergelumang dengan timbunan buku-buku, Allahyarham memerah keringat sehabis mungkin.  Macam-macam kerja dilakukan sementelah sedar akan kesukaran untuk mendapat tempat selesa di dalam mana-mana organisasi.

Bila Allahyarham menyuarakan hasrat untuk mendirikan rumah tangga, betapa saya merasakan untungnya bakal suri di hati kerana saya kenal dia orang yang bagaimana.  Kelak kasih sayang akan dicurahkan akan terus bersemarak.

Ada ketikanya cemburu terbetik di hati melihat kebahagiaan mereka sekeluarga.  Hidup serba sederhana, tidak perlu bermewah-mewah tetapi tetap ceria.

Dibandingkan dengan saya, pada ketika itu masih lagi mencari-cari arah di dalam kehidupan sementelah usia masih lagi di awal remaja.  Ada masa jiwa muda memberontak, dia akan sentiasa menasihati kekal dilandasan seharusnya.

Kurang dari 5 tahun melayari alam rumah tangga, secara mengejut saya mendapat berita kematian Allahyarham.  Kehilangan seorang teman begitu amat dirasai.  Mengapa begitu cepat Allah meminjamkan Allahyarham, itu persoalan saya.

Usia anak baru setahun jagung tetapi sudah kehilangan dahan berpaut.  Berita sedih saya iringi dengan deraian air mata serta sekalung Al-Fatihah buat Allahyarham.  Betapa saat itu amat merindui keakraban kami.

Kehidupan harus diteruskan, dan saya yakin Allah punya rencana tersendiri.  Kembali merenung potret kami bersama dan denyut nadi saya kuat mengatakan saya rindukan Allahyarham.

Moga dia tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang beriman.  Terima kasih teman kerana sudi menjadi seorang sahabat yang sukar dicari.  Al-Fatihah buat Allahyarham!  




nota:  dia istimewa...  

 

 

Monday, June 25, 2012

::Shrek The Musical::

Sementara punya minat untuk berlama-lama di sini, mari kita gunakan sebaik mungkin dengan berceloteh.  Esok lusa bila dah hilang keghairahan, segala kembali sepi.

Malam tadi berpeluang menonton Shrek The Musial bertempat di Kuala Lumpur Convention Centre.  Biasalah teater dari luar negara ni, siapa lagi penyumbang tiket jika bukan Ejump.

Kali ini bukan saya dan Abang sahaja berpeluang, Macho Man sekeluarga turut dijemput sama.  Terima kasih ya Ejump dan Nova sebab ingat pada kami adik-beradik.

Kalau semata nak membeli tiket untuk menonton, jujur saya katakan tidak.  Bukan murah tiketnya pun.  Semak di internet, tiket-tiket bermula dari harga RM100++ hinggalah RM300++.

Alhamdulillah ada rezeki kami dan semoga Allah memurahkan rezeki mereka yang tidak putus-putus memberi complimentary ticket pada kami.  Ni yang nak sayang ketat-ketat Nova..he..he..he.. ( kalau tak beri pun tetap sayang)

Seronok juga persembahan mereka terutamanya lagu-lagu yang diperdengarkan.  Semuanya segar belaka dan berjaya menarik minat penonton lebih-lebih lagi Si Kecil.  Bila cerita Shrek, sudah pasti penonton penuh dengan kanak-kanak.

Sebelum ke teater musikal ini, saya tidak pernah langsung menonton cerita Shrek.  Tertanya-tanya juga bagaimana jalan ceritanya.  Adakah kelak membosankan?  Bila menonton baru saya tahu, oh begitu ceritanya.

Tak pasti pula samada filem dan teater sama atau tidak.  Secara dasarnya ia berkisahkan Shrek spesis Oger diperintah keluar oleh keluarganya untuk hidup berdikari.  

Bila dewasa, Shrek dicabar melakukan cabaran untuk membantu membebaskan kumpulan Fairy Tales.  Dalam usaha membantu semua Fairy Tales yang ada, dia terlebih dahulu harus membebaskan Princess Fiona untuk menjadi permaisuri raja.

Seperti dongeng yang lain, Shrek berjaya dan terus jatuh hati kepada Princess Fiona.  Princess Fiona juga melalui tempoh sumpahan, hanya akan bebas jika dia berjaya menjumpai Prince Charming.

Penghabisan sudah semestinya happy ending, Shrek dan Princess Fiona bersatu.  Begitulah lebih kurang.  Watak-watak lain yang mewarnai latar cerita seperti Pinnochio, Donkey, Dragon dan banyak lagi.

Itu pun kami keluar awal kerana bimbang tersangkut dalam deretan kereta yang bakal berpusu-pusu keluar.  Ejump pulang awal 5 minit dari kami dan dialah menyarankan untuk keluar awal.

Motif utama memberi hiburan kepada Buah Hati, dan syukur dia terhibur.  Insyaallah kalau ada rezeki yang lain lagi nanti Auntie Nova beri kita tiket lagi ya Buah Hati ;).  Malangnya tiada sekeping pun gambar bersama mereka sekeluarga.  

Itu tandanya nak pergi tengok lagi..he..he..he..  Jom saya pertontonkan gambar sempat dirakam buat kenang-kenangan.

 Ketawa besar Buah Hati.  Waktu ni di food court bawah, sementara menunggu Nova dan Ejump sampai, kami isi perut dahulu


 Bersemangat makan!  Baru terperasan, makin cengkung mukanya.  Mata pun sembab :(  Moga cepat sembuh hendaknya


 Di pintu Aquaria.  Nasib dah tutup, jika tidak memang takkan ada peluang untuk bergambar di sini kerana jika tidak silap mereka mengenakan bayaran untuk bergambar


 Macam tak percaya Buah Hati dah makin besar.  Terimbau kenangan 5 tahun dahulu, sewaktu dia mula-mula lahir.  Hai masa, perlahankan sedikit peralihan


Keluarga bahagia.  Manje Yash tak dapat turut serta kerana kanak-kanak di bawah 2 tahun tidak dibenarkan masuk


Sebelum pementasan bermula







Antara momen pementasan yang sempat dirakam.  Jauh sedikit kerana kami duduk di bahagian agak belakang.  Walau pun agak jauh dari pentas, tetapi tetap berpuas hati







nota:  banyak sebenarnya cara untuk menghiburkan hati yang berduka...

 

::Happy Birthday To Me::

Jangan salah sangka, hari ini bukan hari lahir saya.  Biasalah, macam tak kenal tuan empunya diri.  Cerita dua tahun lepas pun masih belum masuk ke sini, apatah lagi kisah 5-6 bulan lepas.

Terlanjur bergambar, berbesar hati saya kongsikan di sini =)  Ya, 26 Januari lalu, genaplah umur saya 32 tahun.  Lagi enam bulan saya bakal ke angka seterusnya.  Dah tuakan?  

Apa pun saya bersyukur tidak terhingga Allah panjangkan umur ke usia ini, Insyaallah akan dipanjangkan usia lagi dan semoga Allah tunaikan segala apa yang dihajati.

Di usia sebegini tidak pernah terlintas untuk meraikan sementelah ada banyak perkara datang menghimpit dalam satu-satu masa which I consider it as bad thing :( and until today not much changes.

Bersyukur kepada Maha Pencipta masih ada sudi ingat dan meraikan dalam serba sederhana, Alhamdulillah.  Terima kasih buat Abang di atas usaha merealisasikan sambutan.  Walau tidak sesempurna mana, ia tetap penuh bermakna.

 Antara yang hadir, Ejump & Nova sekeluarga, Macho Man sekeluarga & Mimie The Diva..he..he..he..


Lokasi sambutan:  Driving Range Kota Damansara.  Bukan calang-calang lokasinya ya.  Di pilih kerana waktu ini Abang dan Ejump sedang ghairah belajar memukul bola golf dengan Macho Man.  Sekarang Ejump dah boleh tahan bermain.  Abang?  Bolehlah tapi terpaksa berhenti seketika atas faktor-faktor kesihatan


Alololo, Romantica De' Amore konon-kononnya


Love them from the bottom of my heart.  Thank you Allah for giving them in my life, Insyaallah love forever


Lepas makan kita duduk bersantai sambil merenung kek yang gagal dihabiskan dek kerana masing-masing kekenyangan

  



note:  Thank you and Alhamdulillah Allah for everything..

Sunday, June 24, 2012

::Ampang Banjir::

Jika sesiapa masih ingat, dalam bulan Mac ibu negara di landa banjir dan memberi impak besar ke atas sebahagian dari kawasan di Kuala Lumpur.  Antara yang teruk, kawasan Ampang dan Hulu Langat

Bila sebut Ampang sudah semestinya kediaman keluarga Siti Cutie.  Ya, kali ini keluarga Siti Cutie diuji dengan bencana alam hebat melanda.  Sekelip mata tidak sampai sepuluh minit, paras air naik hingga menenggelamkan tiga suku ketinggian rumah.

Mujur tiada kemalangan jiwa walau kakak Siti Cutie nyaris hanyut dek arus deras.  Kediaman mereka benar-benar di pintu masuk ke tempat perkelahan Bukit Belacan.  Limpahan air dari sungai belakang rumah mengundang bah tanpa henti.

Teruk juga mereka sekeluarga terpaksa membersihkan rumah lantaran lumpur melekat di sana sini.  Hampir sebulan juga terpaksa bertungkus lumus mengembalikan keceriaan rumah.

Bantuan dari pelbagai pihak mula membanjiri kawasan mereka, tetapi sayangnya lebih kepada provokasi politik.  Berlumba-lumba parti politik bersaing menunjukkan keprihatinan seolah menjaga kebajikan mangsa.

Pendapat saya, tidak sesuai rasanya disaat penduduk setempat sedang dilanda musibah, partai politik sibuk menjaja ideologi.  Alangkah bagusnya mereka bersatu dan membantu dari segi bantuan kemanusiaan.

Tak perlulah parti yang banyak duit menabur Ringgit Malaysia kerana saluran kewangan sudah menjadi kewajipan Kerajaan untuk memberi di saat genting sebegitu.  Duit yang ditabur untuk memancing kepercayaan penduduk boleh digunakan ke jalan sebaik mungkin.

Itu satu isu, isu lain adalah sikap mementingkan diri dan ketidakprihatinan rakyat Malaysia sendiri.  Bantuan seperti derma pakaian, makanan, peralatan asas tiba tepat pada masa.  Malangnya, mereka-mereka yang tidak terlibat di dalam musibah tersebut mengambil setiap barang yang didermakan untuk kepentingan sendiri.

Beberapa buah keluarga yang jauh dari khemah khas gagal mendapat bantuan tersebut dan keluarga Siti Cutie adalah antaranya.  Yalah, manakan nak fikir hal rumah, nak sibuk berebut bantuan, sudah pasti keadaan bertukar huru-hara.

Bantuan kemanusiaan turut lambat tiba.  Mereka nantikan juga Pasukan Penyelamat, Pasukan Bomba waima Angkatan Tentera Malaysia tetapi sayangnya tiada.  Mungkin berada berada di tempat lain yang lebih teruk terjejas.

Tetapi saya memuji keprihatinan orang ramai, antaranya Linda Onn.  Sepanjang 3 hari restoran beliau menghantar makanan kepada mangsa banjir setiap dua kali sehari.  Bukan setakat hantar di pondok khas, tetapi terus ke pintu rumah mangsa.

Ada juga beberapa syarikat korporat yang saya sudah lupa nama tetapi barangan asas seperti tilam, bekalan air bersih, sabun pencuci dan macam-macam lagi.  Hanya Allah sahaja mampu membalas jasa bakti mereka.

Inilah pengajaran dan peringatan yang Allah turunkan buat kita.  Jika Dia berkehendak sesuatu itu terjadi, ia akan terjadi.  Tiada siapa mampu menghalangnya dan kita sebagai insan terselamat seharusnya melaksanakan tanggungjawab sebagai sesama umat.

Jom tengok gambar yang sempat saya rakam sewaktu melawat Siti Cutie sekeluarga.


 Keadaan di luar rumah sepanjang jalan.  Penuh dengan lumpur!
 
 


 Keadaan huru-hara di perkarangan rumah keluarga Siti Cutie.  Penuh dengan barang-barang yang telah rosak




Ini pula keadaan di dalam rumah.  Segalanya disaluti lumpur dan ketinggian air yang naik sudah cukup menenggelam segalanya


Macho Man berusaha keras sepanjang minggu membantu keluarga mertuanya.  Ayu Bam Bam turut menyumbang sedikit tenaga sewaktu berada di sana


Orang sibuk mengemas "Uncle Bob" sibuk menyakat Buah Hati.  Riuh rendah jadinya

Hari ini segala telah kembali pulih walau masih banyak lagi harus dikerjakan.  Bantuan kewangan juga sudah tiada, walhal kerugian yang mereka tanggung jauh lebih besar dari apa yang telah dihulurkan.  Inilah janji manis!



nota:  akhirnya keluar juga entri kepam ini...




 

  

  

  
There was an error in this gadget